• Laster aksjedata...

Det å låne penger er ofte veldig gunstig i enkelte situasjoner. Skal man finansiere større prosjekter som hus, bil eller leilighet blir man ofte nødt til å spørre banken om man kan ta opp lån som man tilbakebetaler senere. Men flere og flere går i fellen ved å ta opp for mange forskjellige lån, og ender opp med høye renter og vanskelige tilbakebetalingsvilkår.

Jo flere lån du har, jo større rente blir du nødt til å betale til banken. Noen lån er svært gunstige å ha (feks studielån), mens andre igjen tærer på økonomien for hver månede som går (feks forbrukslån). For å unngå å komme i en situasjon der man betaler høy rente, så er det en del tiltak som kan settes i gang.

Aller først anbefales det å ikke ha masse forbrukslån- og kredittkortgjeld i mange forskjellige banker. Grunnen til at man bør benytte de samme bankene om igjen og om igjen er at man ofte kan forhandle seg til en god løsning med banken om man har alle lånene sine samlet hos dem. Går ting litt ut av kontroll enkelte ganger, så er du som regel kun en kort telefonsamtale fra å redde deg inn igjen og samle alt lånet inn i en særegen tilbakebetalingsavtale  mellom deg og banken.

Punkt nummer to er ganske enkelt og selvforklarende i og med at det går på at man rett og slett ikke skal ta opp lån som man ikke har behov for. Greit nok at man kanskje har lyst på en ferietur en gang i blant, men den privatøkonomiske situasjonen bør til en hver tid styre forbruket ditt. Du kan jo klikke deg litt rundt på diverse forbrukslån og se hvorvidt det er noen som er gunstige til akkurat ditt behov – for det kan det jo selvfølgelig være. Men vær påpasselig med å bruke store summer uten helt å ha kontroll på hvordan du skal betale det tilbake igjen.

Som et siste og tredje punkt kan vi si at de som ofte låner mye penger uten helt å tenke over konsekvensene får et ganske usunt forhold til egen privatøkonomi. Om du bestandig går ut i fra at du har disponible penger som følge av de lånte pengene, så vil du slite med å innse realiteten på lang sikt. Vårt tips er altså; ikke lån så mye penger at du ikke husker at dette faktisk ikke er penger du bør gjøre hva du vil med.