• Laster aksjedata...

Mange får litt sjokk når de finner ut hvor mye en nettside koster å lage for en som driver med å lage hjemmesider, og vi har satt opp en forklaring på hvorfor det kan være dyrt for bedrifter og privatpersoner å kjøpe en ferdig nettside med et ferdig design og CMS.

Hvis du er en profesjonell php-koder, så burte du ha liggende ferdige klasser/funksjoner slik at jobben stort sett bare består i å sette disse sammen på en god måte. Ser selv at de funksjonene som trådstarter her spør om er funksjoner som er tilstede på så og si ALLE sider man lager, og hvis man ikke har noen slike klasser/funksjoner liggende fra før, ville jeg ikke stolt på at denne personen var en erfaren programmerer.

Greit, kun kodedelen burte det gå ann å få til rundt 2500 kr, men da er det snakk om et lappeteppe av kode som er lite fleksibelt, og som bare «funker», og ikke no mer. Men, problemet er fort at det også kommer til design.

Alle som programerer nettsider har et vist forrhold til design. Hadde man bedt meg, som hovedsaklig driver med php/sql, så har jeg såklart kjennskap til html/css/js også, fordi alle disse språkene går så tett innihverandre når man utvikler nettsider. Så annser man seg selv som en god nettsideutvikler, burte man også klare å lage et enkelt design. Skulle det bli for vanskelig så kan man alltids bruke et template.

Så, trådstarter, du vet hvor du legger lista. Det er fult mulig å få en side til den prisen, men regn da med at ting er gjort i full fart, og «sydd sammen», og designet er gjort på halvannen – to timer.

Problemet ligger nemmelig i at du betaler ikke kun for de faktiske timene personen bruker på å utvikle siden. Det er ganske mye kunskap og mange timer med læring som ligger bak dette, som også må dekkes som en del av jobben. Kompetanse er ikke gratis, desverre.

Selv satte jeg sist opp en enkel nettside til byens swingklubb til 2000kr. Var gjort på en ettermiddag/kveld, og siden bruker cutenews som administrator panel, mens designet ble gjort i felleskap med styrelederen. Greit, siden så kanskje grell ut, og funksjonaliteten når man prøver å tilpasse cutenews til oppgaver det ikke er laget for blir kanskje litt så som så, men poenget er at de fikk en side de var fornøyde med, til en pris de var fornøyde med. Vips, alle er glade Selv hadde jeg en timepris på kanskje 300 – 350 kr for en så enkel jobb.

Poenget mitt er, sier kunden at han vil ha en side til 2000kr, så får kunden en side til 2000kr. Problemet er bare at jo mer funksjonalitet du prøver å putte inn i de 2000kr, jo mer kvantitet blir det. Men det er til syvende og sist faktisk kunden som bestemmer.