• Laster aksjedata...

Europaparlamentet skal drøfte Kommisjonens planer for reform av reglene om statsstøtte med det formålet å få mindre, men bedre statsstøtte i fremtiden.
Det skjer på grunnlag av en initiativbetenkning, som Økonomi-og-Valutautvalget har utarbeidet med Gunnar HÖKMARK (Ppe-de, SE) som talsperson.
Utvalget støtter tanken om å bruke statsstøtten som et instrument til framme av vekst og sysselsetting i rammene av Lisboa-strategien.
Økonomi-og-Valutautvalgets betenkning skal sees som EPs bidrag til Kommisjonens høringsrunde vedrørende en reform av reglene for statsstøtte.
Utvalget går inn for en omfattende reform på området.
Det mener at en markedsøkonomisk modell er den mest effektive måten å fordele begrenset ressurser, og derfor bør statsstøtte bare benyttes som en siste utvei.
Utvalget er derfor tilfreds med at det legges til opp en mer rasjonell bruk av statsstøtte, basert på grundige kost-nytteanalyser.
I den forbindelsen anmoder det om en klar definisjon av de grunnleggende kriteriene, herunder av begrepet «markedssvikter».
Utvalget anbefaler at alle medlemsstater skal forplikte virksomhetene til å offentliggjøre nermer opplysninger om den mottatte støtten for å gi aksjonærene bedre mulighet for å vurdere virksomhetens faktiske evne.
Det understreker at statsstøtten til forskning og utvikling kan tilskynde næringslivet til å øke investeringene i forskning og utvikling.
Det understreker imidlertid at støtten til forskning og utvikling ikke må medføre konkurransevridning, spesielt ved å favorisere etablerte markedsaktører og/eller bestemte virksomheter.
Samtidig oppfordres Kommisjonen til å målrette utviklingsstøtten mot «innovasjonsklynger».
Utvalget mener at finansiering av tjenester av alminnelig økonomisk interesse bare utgjør statsstøtte, hvis det er snakk om overkompensasjon.
I den forbindelsen oppfordres Kommisjonen til å utarbeide en presis og avklarende fortolkningsmelding om det fjerde kriteriet, som er fastlagt i den såkalte Altmark-dommen.
Samtidig slår utvalget til lyd for at Kommisjonens vurdering av statsstøtte til offentlige virksomheter bør fokusere på hvilke konsekvenser statsstøtteforanstaltningene vil ha for det relevante markedet, enn på størrelsen av den vedkommende offentlige virksomheten.
EU-utsendingene støtter en mer effektiv linje med hensyn til tildelingen av regionalstøtte med fokus på investeringer i infrastruktur og horisontal støtte i ugunstig stilte eller i de minst utviklete regionene i EU.
De mener at administrasjonen bør forenkles, og at sanksjoner for manglende anmeldelse også bør iverksettes over medlemsstatene og ikke bare overfor støttemottakerne, som det er tilfellet i øyeblikket.
Talsperson:
Gunnar Hökmark (Epp-Ed, SE)