• Laster aksjedata...

Hvordan skal man se EUs konkurranseregler og reglene for det indre markedet i forhold til de serviceytelsene som det offentlige tradisjonelt tar seg av?
Europaparlamentet vil ha Kommisjonen til å oppklare forholdet mellom forsyningspligtsydelsene og den fri konkurransen.
Parlamentet vedtok onsdag en betenkning, som ber om retningslinjer, prinsipper og juridiske initiativ i forhold til forsyningspligtsydelsene.
I betenkningen av Bernhard RAPKAY (PSE, DE) ønsker Parlamentet mer juridisk klarhet over området for forsyningspligtsydelser.
Betenkningen, som skaper felles fotslag på tvers av de politiske gruppene, uttrykker bekymring for den usikkerheten som individuelle avgjørelser fra EF-Domstolen og de eksisterende retningslinjene fra Kommisjonen kan skape.
Det er f.eks. uklart for dem, som er involvert i å levere disse offentlige serviceytelsene, i noe som omfang, EUs regler for f.eks. konkurranse og Det Indre Marked kan brukes.
Parlamentet ønsker derfor et klarere skille mellom de forsyningspligtsydelsene som er av økonomisk karakter (f.eks. vannforsyning, elforsyning etc.) og de forsyningspligtsydelsene som ikke er av økonomisk karakter (f.eks. politi, domstoler og viss sosiale ytelser etc.)
Ideen er å skjelne mellom de ytelsene som kan ha betydning for det indre markeds funksjon, fordi de er av økonomisk interesse og de tjenesteytelsene som ikke innvirker på markedet.
Likevel erkjenner Parlamentet at en for stram definisjon på EU-nivå vil være i konflikt med medlemslandenes frihet til selv å bestemme hvordan de definerer offentlige serviceytelser.
EU-utsendingene understreker at det skal være opp til den kompetente offentlige myndigheten å bestemme om serviceytelser skal sendes i tilbud.
Medlemmene er enige om at det særlig på sosial- og helseområdet er særlige behov, og ber Kommisjonen om å komme med et direktiv, som vedrører denne sektoren.
Jens-Peter BONDE (Ind-dem, DK) la under debatten tirsdag vekt på at det skal være opp til velgerne i hvert land å sette grensene mellom marked og samfunn og fastlegge kvalitets- og servicenivå og brukerrettigheter.
«Folkestyret skal kunne styre markedet, så det også blir generelle tjenesteytelser til dem, som ikke er født med en sølvskje i munnen», sa han.
Kommisjonsformann José Manuel BARROSSO lovet under debatten at han innen utgangen av 2006 ville legge fram en melding med Kommisjonens planer på området.