• Laster aksjedata...

De fleste nordmenn har etter hvert vent seg til at det er blitt lettere å ha de riktige sedlene og mynter i lommeboken, når de reiser i Europa. Med euro skal det bare tas med en valuta, som kan brukes på hele reisen – uansett land.
Brer seg
Men euro brer seg nå til å være den riktige reisevalutaen langt flere steder enn i de 12 euro-landene. Tidligere tok man typisk dollar med, når man reiste utenfor EU eller de mest vanlige ferie-reisemålene – og vekslet så til lokal valuta på stedet. I dag har euro overtatt den rollen mange steder.
Euro er slik den riktige valutaen i Øst-Europa, og i Asia er den europeiske valutaen også blitt vanlig å ta med. Bare i Sør-Amerika er dollaren fortsatt eneveldig. Det kan likevel være forskjell fra land til land, og det er derfor en god ide å få rådgivning i sin bank, før man tar av sted på ferie.
Husk kortet
Selv om det er blitt praktiskere å håndtere ferievalutaen, kan det stadig være en god forretning å tenke seg godt om, før man veksler løs til den kommende sommerferien.
Det er nemlig i mange situasjoner stadig billigst å bruke bankkort på reisen. Når man betaler på bensinstasjoner, hotell, butikker og restauranter, er kursen for eksempel bedre, enn hvis man veksler til kontanter – og det er ikke noe gebyr.
Bedre sikret
Samtidig er man bedre sikret mot tyveri, hvis man tar for eksempel et Visakort og MasterCard – eller for de unge vedkommende et Visa Electron – med i stedet for kontanter. Sikkerheten er større, og man kan begrense tapet ved å sperre kortet med det samme, hvis det forsvinner.
Visakort er et godt kort til korte charterreiser og storbyferier, hvor man har betalt det meste av reisen hjemmefra. Planlegger man en lengre reise hvor man eventuelt selv betaler transport og opphold underveis, er MasterCard et godt supplement, fordi man har en høyere forbruksmulighet.
I motsetning til Visakortet er MasterCard nemlig et kredittkort. Det betyr at pengene først blir hevet opp til 40 dager sen, så det kan gi litt ekstra luft i reiseøkonomien. Samtidig har noen typer MasterCard tilknyttet en reiseforsikring, som dekker hele familien.
Billig hjemmefra
Kan man ikke unngå å ta kontanter med, er det til gjengjeld en god ide å veksle hjemmefra. Tidligere kunne det ofte svare seg å veksle sine danske kroner til den lokale valutaen, når man nådde fram til feriestedet. Men etter innførselen av euro er det blitt billigst å veksle i Danmark.
Forklaringen er, at det blir vekslet langt mindre mengder valuta på turiststedene enn tidligere – uten at kostnadene til å håndtere dem er blitt tilsvarende mindre. Utgiftene skal altså fordeles på færre turister, og det koster på vekslingskursen.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.