• Laster aksjedata...

Start på ny frisk
Første skritt på veien til en sunn økonomi er å bli gammel gjeld kvitt – å bli likvid. Når man blir likvid, bryter man den onde sirkelen, hvor man aldri har en krone få uker etter at ens lønn eller annen inntekt har gått inn på kontoen.
Skap overblikk
Skriv opp dine månedlige nettoinntekter, dvs. først og fremst lønn eller annen intekt etter skatt. Har du barn, skal du også skrive barnebidraget inn, og evt. barnebidrag eller – tilskudd. Overvei om du har mulighet for å øke dine inntekter og før det inn i fremover-feltet.
Skriv deretter dine månedlige utgifter opp. Inndel dem i faste og variable utgifter: først de fast utgiftene, dvs. alle de utgiftene som skal betales på fast tidspunkt og med et fast beløp (husleie, elektrisitet, vann, varme, faglige kontingenter, forsikringer, avdrag på lån, barnehage, telefonabonnement, lisens m.m.). Deretter er det de variable utgiftene, dvs. alle de utgiftene som svinger i forhold til ditt forbruk (transport, husholdning, tøy, telefonsamtaler, fritid, reiser m.m.). Husk å være realistisk – det skal også budgetere med noe av det nosomme!
Gjennomgå alle ting en fôr en. Faste utgifter er bare faste, så lenge man ikke stiller spørsmålstegn ved dem. Kan du skjære ned på noe? Kan du få billigere forsikringer ved å skifte selskap? Skal abonnementene opp til revisjon? Og kan du kjøpe dine dagligvarer billigere? Kan det skjæres ned på transportutgiftene?
Et enkelt eksempel:
Mads er 23 år og metallarbeiderlærling. Han flyttet hjemmefra for 2 år siden og bor i København i en toroms leilighet.
Inntekter:
Lønn etter skatt 5.600 kr.
Fast utgifter:
Netto-husleie (etter boligsikring) 1.850 kr.
Faglig kontingent 141 kr.
Forsikringer (innbo, ulykke) 203 kr.
Telefonabonnement (mobil, inkl. taletid) 430 kr.
Lisens 166 kr.
I alt: 2.790 kr.
Variable utgifter:
Bussbilletter og klippekort 360 kr.
Vask 200 kr.
Baker 400 kr.
Matvarer for øvrig 800 kr.
Pizza og ferdigretter 850 kr.
Kaffe, øl, vann 730 kr.
I alt: 3.340 kr.
Til overs til fornøyelser
og uforutsette utgifter: -530 kr.
Mads har altså underskudd hvert måned. Ved bl.a. å skifte sitt mobilabonnement og forsikringsselskap kan han spare omkring 170 kr. om måneden. Dessuten kan han skjære ned på bakerbrødet og øl-innkjøpene i kiosken, han kan lage mer mat selv og bussbillettene kan byttes ut med en nyreparerte sykkel. På den måten kan Mads faktisk snu underskuddet til et overskudd.
Man kan gjøre seg likvid med at:
* Opprette en kassakreditt eller ved å forhøye den, hvis man har en i forveien.
Det kan være en farlig vei å tråkke på, men det er en god, midlertidig løsning, hvis man har forskjellig klattgjeld, som man ønsker å samle, så ens gjeld blir mer overskuelig. Ofte blir det langt billigere på den måten.
* Spare seg likvid.
Det er en god løsning – særlig hvis man bruker «gulroten» fremfor «pisken» overfor seg selv. Væt f.eks. med deg selv hvor litt du kan leve for pr. dag i en måned, f.eks. 50 eller 80 kr., og gjør det til en sport å få mest mulig kvalitet for pengene. Lov deg selv en belønning i form av f.eks. en god middag eller en tur på kinoen, når måneden er forbi.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.