• Laster aksjedata...

Spørsmål:

Da var omsider tiden inne for å forlate redet. Jeg skal flytte sammen med min kjære, og vi har allerede skaffet leilighet. Vi flytter iløpet av pinse. Det blir først gang begge to flytter.

Vi har fått laget basicbudsjetter på ca månedlige kostnader, og engangskoster. Sånne helt nødvendige ting som hvitevarer, elektronikk og det viktigste møbler er allerede i boks.

Tenkte bare noen andre kunne komme med erfaringer med å flytte (gjerne sammen med noen for første gang), utgifter man fort glemmer, og hvordan man kan spare inn penger, og ting man bare «må» ha (utenom det absolutt nødvendige).

Nå skal det nevnes at jeg har fast jobb, samt at kjæresten min er lærling, så spesielt dårlig råd kommer vi nok ikke til å ha. Det er det økonomiske som er det store spørsmålet når det kommer til oss to. Vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det, og det er slitsomt å tenke på at vi kanskje vil slite litt med kredittkort og slikt når vi har dyre forbruksvaner.

Selv gleder jeg meg veldig til å flytte, men er redd for forholdet skal forandres.

Svar:

Hei. Rutinene ved å bo vekke fra hjemme kommer etter vært, men en ting som man må belage seg på er brudd. Kan ikke si hvordan deres forhold er, men har inntrykk av at dere er unge og derfor er det ofte det kan skje uforutsette hendelser. Ikke legg all økonomien deres sammen.

Skaff deg din egen sparekont + BSU (boligsparing for ungdom). Om dere holder sammen og får et stabilt forhold med flere år under belte så kommer jo dette bare til fordel for dere begge, men det å ha litt krisepenger på si er alltid lurt. Skal ikke si dette av erfaringer, men av andres. Ekstra penger kommer alltid godt med, men de kommer spesielt godt med når det trengs.

Utgifter som er lett å glemme er forsikring, skadereperasjon og matbudgett har jeg merket er ganske vanskelig å føre hvis man skal kunne ha ett variert kosthold.

Kjøp inn mye, og sjeldent, enn ofte og lite. Dette gir større frihet når dere skal lage mat siden at mye råvarer kan brukes i forskellige retter, men gir også ett enklere mat budgett. Kjøp inn alt som er essentielt først; salt, petter, olje, formfett, div. krydder, etc. Spørs på din smak, men er veldig kjedelig å mangle slike produkter når det kommer til middagen.

Lag en rydde/middags plan; en plan som sier hvem som skal rydder hvor til hvilke tider, og hvem som skal lage det forskjellige middagene. Det er utrolig hvor mye konflikter som kan komme om det ikke er en plan for dette.

Pass på at kjerringa di ikke får kontroll over minibankkortet/kredittkortene dine. Det kan fort bli dyrt.

Nå er selvfølgelig dette en spøk, men ingen spøk uten snev av alvor. Damer bruker som regel mye mer penger på unødvendigheter, enn hva vi gutta gjør. Vi trenger større harddisk, fetere bil og bedre anlegg, mens damene bruker penger på sminke, frisør og pyntegjenstander.