• Laster aksjedata...

Dette er en kort guide om forskjellene på VISA og VISA Electron – som altså er to forskjellige bankkort/kredittkort med forskjellige fordeler.
Det er alt for mye forvirring mellom disse to kortene så jeg skal prøve å få lagt frem hvordan dette egentlig er, så lett som jeg klarer.
Wikipedia skrev:
«Visa er et kortbasert, internasjonalt betalingssystem som eies av banker og finansinstitusjoner over hele verden.»
Visa kort finnest i mange forskjellige varianter, som debit og kreditkort.
Visa systemet er bare en tillegsfunksjon på de norske bankkortene. I Norge benytter vi et betalings system som heter BankAxept. Skal ikke gå inn på det, men linker til en informasjonsrik side her.
Visa: Er først og fremst et debetkort, dvs at det sjekker saldo til innehaveren av kortet når det er i bruk. Dermed kan kortet ikke trekkes over saldoen til kortet. En del visa kort har i tillegg en funksjons som kredittkort. Dvs at om innehaveren ikke har nok penger på kontoen sin, så vil transaksjonen bli omgjort til et «lån» Pengene du da trekker når du bruker kortet låner du av banken. På denne måten kan du bruke mer penger enn du har, og du kan bruke kortet i «offline» terminaler. Der terminalen ikke kan få sjekket saldo før transaksjonen blir gjort.
Visa Electron: Er et kort beregnet for personer som helst ikke skal trekke over kontoen sin. Det er også spesielt beregent for ungdommer da de helst ikke skal få seg gjeld.
Men mange tar feil av kortet Visa Electron, mange tror det er faste begrensninger på dette kortet, men det er det ikke. Det er opp til hver enkelt bank hvordan deres begrensninger skal være på kortet. Eneste banken i Norge (som jeg vet om) som ikke har noen begrensninger på sitt Visa Electron kort er Nordea. Her får du som kunde bruke kortet akkurat slik det ble konstruert av VISA (Visa International Service Association)
Du kan med andre ord bruke kortet akkurat, på helt samme måte som med et vanlig Visa kort, bare IKKE i offline terminaler. Altsa steder der terminalen IKKE får sjekket saldo på kortet.
Kortet funker utmerket på nettsteder. Så du trenger ikke ta opp et kredittkort for å kjøpe ting på nettet om du har dette kortet.
Det er altsa IKKE faste begrensninger på Visa Electron kortetene.
Eksempler på offline terminaler (betalingstjenester som ikke er tilkoblet BBS eller andre sentraler som sjekker dekning på konto.)
– Taxi/drosjer
– Parkeringsautomater
– Telefonautomater
– Billettautomater på noen tog
– Taxi Pizza i Stavanger hadde offline betalingsterminal før.
Når du har en online terminal tilgjengelig som ikke får kontakt med BBS/bank, så vil den gå i noe som heter «reserveløsning» dette gjelder minibanker og varekjøp i butikker. I minibanker kan du ta ut inntil 9900. MEN det er DITT ansvar at det er dekning, så du bør aldri ta ut mer enn dekningsområdet ditt.
Overtrekk på kortet oppfattes som lån av bankene. Derfor tar noen banker gebyr for lånet (flere hundre kroner) + renter som et ordinært forbrukslån. Da snakker vi ganske greie rentetall. mellom 10 og 20 prosent er vanlig. Når enkelte trekker over sitt kort men noen tusenlapper måtte jeg betale et gebyr på 500 kr,- + renter utenom.