• Laster aksjedata...

Jeg har forskuddsbetalt endel, og har kun hatt problem én gang, men også det ordnet seg til slutt. Det er også mange som har forskuddsbetalt til meg, og ingen har hatt problemer. Man må bruke sunn fornuft, og hvis man er litt i tvil så kan man bruke betalingsgarantien hos finn.no.

Det er dumt å fraråde forskuddsbetaling i enhver situasjon, da ender vi bare opp med at det blir dyrere å gjøre handler med hverandre. Jeg forstår at man vil sikre seg på større beløp, men når det er snakk om småbeløp < 3000 kroner, så er det beste å gjøre transaksjonskostnadene så små som mulig.

Jeg skjønner at folk ikke gidder å gjøre noe stor sak ut av ting, men hvis man handler en del så er det noen ting man kan gjøre:

Be om fullt navn, adresse og telefonnummer. Deretter se hva slags strøk personen bor i på Google maps. Sjekke opp vedkommende på skattelistene, ringe og snakke med personen og se ann takt og tone.

Spørre om vedkommende har konto på ebay, qxl eller andre steder hvor folk har lagt igjen feedback. Validere ved å sende PM mellom slike systemer.

Spørre om vedkommende er aktiv på noe forum, og se ann trådene/postene vedkommende har der. Verifisere ved å sende PM gjennom systemet.

Spørre om referanser fra folk personen har handlet med før. I en periode handlet jeg mye, og da hadde jeg mange referanser med fullt navn, adresse, epost og tlfnr som jeg brukte. Det er bare å spørre folk, så pleier de å gå med på å være referanse.

Lage en noe mer formell kontrakt som gjør plikter og rettigheter klart for begge parter.

Det er helt klart at det å forskuddsbetale uten å sette noen garanti for det ikke kanskje er det beste du kan gjøre uansett situasjon. Har hørt om X antall folk som har blitt svindlet på finn.no og liknende nettsteder fordi de er alt for godtroende med tanke på hvor mange svindlere som faktisk finnes der ute.