• Laster aksjedata...

Offentliggjort 08.07.11 kl. 15:22 – oppdatert kl. 15:37
Horrible amerikanske arbeidtall nærer frykten for ny økonomisk nedtur, sier økonom.
Fredags amerikanske arbeidsmarkedrapport er sjokkerende lesning.
Tallene viser at sysselsettingen i USA nesten er gått helt i stå de siste to månedene, og at arbeidsløsheten er begynt å stige igjen.
I juni ble det bare skapt 18.000 nye arbeidsplasser og i mai bare 25.000.
Det er langt under det forventede og også betydelig færre, enn antallet nye personer som kommer inn på arbeidsmarkedet, hvorfor den offisielle ledigheten i juni steg til 9,2 prosent fra 9,1 prosent i mai.
Frykter amerikansk «double dipp»
Jacob Graven, sjeføkonom i Sydbank, sier at utviklingen på det amerikanske arbeidsmarkedet for øyeblikket er ekstremt viktig.
Det er den, fordi vekst i sysselsettingen er en helt avgjørende forutsetning for at oppsvinget i USA kan fortsette i det kommende året, hvor den økonomiske politikken uungåelig skal strammes.
«De svake arbeidtallene øker derfor risikoen for at oppsvinget går helt i stå, og økonomien igjen kan gå i reverser – det såkalte Double Dip», lyder vurderingen fra Jacob Graven.
Vanskelig ved å reise seg fra asken
Det er særlig offentlige nedskjæringer som tynger det amerikanske arbeidsmarkedet. Dermed er det i løpet av de siste tre månedene tapt ikke færre enn 100.000 arbeidsplasser i den offentlige sektoren.
Selv om det fortsatt blir skapt jobber i den private sektoren, ligger jobbskapelsen her på et skuffende svakt nivå, mener Jacob Graven.
«Dagens tall setter en tykk strek under at amerikansk økonomi har særdeles vanskelig ved å reise seg fra asken etter krisen. Det er bekymrende for oss alle, siden amerikansk økonomi er verdens suverent største og derfor i vid utstrekning svinger taktstokken for hele verdensøkonomien», sier Jacob Graven.
Gang i seddelpressen igjen?
Mens Den Europæiske Sentralbank så sent som i går (torsdag) leverte den annen renteøkningen på tre måneder, spår Jacob Graven at det i lys av fredags dystre tall for arbeidsmarkedet vil gå en rom tid, før den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, vil overveie å pille ved den rekordlave renten.
«Tvert imot gir dagens svake arbeidsmarkedtall fornyet spekulasjoner om at Federeal Reserve kanskje for tredje gang skal trykke på knappen til seddelpressen og trykke nye penger til å kjøpe obligasjoner og dermed indirekte finansiere statens underskudd», mener Jacob Graven.