• Laster aksjedata...

I løpet av det siste året har prisene på leiligheter falt med 3,5% i Norge. Og tilbudet av leiligheter vokser. Du kan kanskje gjøre et boligkupp nå.
1. Du skal alltid finne boligens prisområde. Du kan nemlig ikke stole blindt på taksten. Taksten kan være både for høy og for lav. Gå derfor på mange visninger, gjerne et halvt år før du egentlig har tenkt å kjøpe bolig. Sjekk kvadratmeterpriser på tilsvarende boliger på finn.no.
2. Du skal aldri by på mer enn én bolig av gangen. Et bud er alltid bindende, og med to tilslag sitter du i saksen.
3. Du skal alltid se an selger. Det er viktig å få en følelse av hvordan selger er. Har hun allerede kjøpt ny bolig, ønsker hun normalt å selge raskt.
4. Du skal alltid ta eiendomsmegleren med en klype salt. Megleren er ansatt av selger og har som mål å selge dyrest mulig. Megleren er ikke nøytral.
5. Du skal sette en grense for budene dine på forhånd. Ikke bli revet med til å by mer enn du synes boligen er verdt, og mer enn du har råd til.
6. Du finner alltid en annen drømmebolig. Det kommer nye muligheter. Enkelte budrunder er det greit å tape.
7. Du skal alltid ha litt å gå på. Det finnes mange ulike strategier for budgivning. Noen mener det er smart å begynne lavt og så øke budene trinnvis. Andre mener man bør sitte på gjerdet til budrunden nærmer seg slutten, og da legge inn et høyt bud. Ved sistnevnte strategi bidrar ikke du til å drive opp prisen underveis. Dann deg et inntrykk av de andre budgiverne ved å «fiske» informasjon fra megleren.
8. Du skal alltid ringe megler og vise interesse. Du er ikke garantert å bli kontaktet av megleren selv om du skrev deg opp på interessentlisten under visning.
Vurdér å legge inn et lavt bud tidlig for å stå på meglerens prioriterte ringeliste, selv om din strategi er å sitte på gjerdet og vente mot slutten av budrunden med å by.
9. Du skal som hovedregel ikke by over deg selv dersom du er eneste budgiver. Unntaket er selvsagt dersom du har lagt inn et skambud. I en situasjon med kun én budgiver kan du normalt forvente at selger er villig til å selge under verditakst.
10. Du skal gi korte tidsfrister på budene dine. Etter at 24-timers fristen for aksept er gått ut, reduserer du budfristene når du føler at selgeren er på gli. Dette gjelder i storbyene. I mindre byer og tettsteder skjer budrundene langsommere, gjerne over flere dager.