• Laster aksjedata...

Et boliglån er for mange det største lånet man tar i helt livet sitt. Det er derfor viktig at man virkelig setter seg inn i hva det innebærer og reder opp de blant knivige termer. Et boliglån er oftest oppdelt i tre deler, dels en kontantinnsats som pleier å å ligge rundt 10 % av hele boligkostnaden. Den største delen av lånet er deretter bunnlånet, også kalt hypotekslån. Dette lånet har boligen som sikkerhet og har dermed ikke en så høy rente. Bottenlånets andel kan variere men pleier å å være opp til 80 %. Den resterende delen kalles topplån og er den delen som långiveren ikke mener seg ha en «sikker» sikkerhet på ettersom boligens verdi kan fluktuere. Derfor er det oftest en høyere rente på topplånet enn bunnlånet.
Avbetalingstiden av et boliglån kalles amortiseringstid. Bunnlånet pleier å å kunne ha en amortiseringstid på opp til 50 år mens topplånet pleier å å ha en betydelig kortere amortiseringstid. Det er viktig å raskt kunne betale av topplånet for å kunne bli av med den høyere rentesatsen som denne har. Man kan velge flytende eller fast rente på både topplånet og bunnlånet. Vil man være sikker på hva man kommer til å betale i fremtiden skal man velge en fast rente, men har man lite spillrom i økonomien sin kan en flytende rente vare å foretrekke.
Hvis man har tilfeldigvis ut for en betalingsbemerkning kan det i noen tilfeller være vanskelig å få et boliglån. For øyeblikket finnes det imidlertid selskap som er spesialisert på boliglån for deg med betalingsbemerkninger, de ser til hele økonomien din og sier ikke bare blank nei som banken iblant kan si.