• Laster aksjedata...

1) Ikke øk kredittkortgjelden din

Første bud er naturligvis enkel og grei. Den går ut på at du ikke skal benytte deg mer av kredittkortet du har utestående penger på for å slippe å øke gjelden din. Naturlig nok.

Så hvis du er seriøs om å bli kvitt din kredittkortgjeld bør sette i gang med en gang. Ta frem saksen og ødelegg alle dine kredittkort, og ikke glem å ta med rabattkortene (såkalte bonuskort eller cashback kredittkort).

Fra nå av, og helt til kredittkortgjelden din er redusert til null, bruker du kontanter for alle dine transaksjoner. Sett deg et månedlig budsjett for personlige utgifter. Ta ut i minibank en bestemt mengde penger i begynnelsen av hver måned og hold deg innenfor den grensen. Hvis du vil ha noe uten å ha nok penger eller satt av penger i budsjettet kan du ikke ta deg råd til det.

Og hvis du MÅ av ulike årsaker beholde et kredittkort må du velge den med lavest kredittgrense tilgjengelig. Bare bruk kredittkortet ved planlagte anledninger når det er den eneste betalingsmåten som er tilgjengelig. Sjansene for at din kredittkortgjeld vokser vil bli sterkt redusert hvis du kan unngå såkalte impulskjøp.

2) Aldri sett en nedbetalingsplan over mange, mange år

De fleste kredittkort selskaper krever at du tilbakebetaler et minstebeløp hver måned når du har pådratt deg kredittkortgjeld, normalt «3% av utestående beløp eller 100 kr».

Men det er en av de største finansielle feilene som du kan gjøre når du skal betale ned summen du har benyttet på ditt kredittkort. Banker og kredittkortutstedere over hele kloden tjener milliarder fordi folk tilbakebetaler gjelden med slike passive summer – og gjør at brukeren fortsetter å betale høye renter på allerede utestående gjeld.

For eksempel, hvis du skylder 10,000 på et kredittkort, og setter en lav månedlig nedbetaling, kan det ta deg mer enn 20 år å nedbetale gjelden som i utgangspunktet er veldig liten. Og i prosessen, vil det koste deg mer enn 30,000 norske kroner i renter og avgifter. Det er tre ganger det beløpet du opprinnelig lånte!

Tro meg – dette er ikke måten å behandle kredittkortgjeld på.

Så fra nå av setter du et mål å betale ned din kredittkortgjeld så raskt som mulig. Betal ned så mye du kan hver måned.

Jo lenger du bruker på å tilbakebetale en kredittkortgjeld, jo mer vil du øke bankenes fortjeneste.

3) Forhandle frem en lavere rente med banken

Men i mellomtiden kan du iverksette tiltak for å redusere mengden av de rentene du betaler. Kontakt din(e) kredittkortutsteder(e) og be dem om å redusere renten på kontoen din for utestående beløp. På dette stadiet er det alltid en god idé å se på renter på andre kredittkort. Det vil hjelpe deg å avgjøre hvor godt deres nye tilbudet er.

Om du ikke får et godt nok tilbud, så kan du bare «flytte over» gjelden ved å ta opp et nytt kredittkort og dekke over gammel gjeld med dette. Mange gjør det på denne måten.

Og hvis du ikke får et rimelig tilbud bør du fortelle dem at du skal flytte gjelden over til andre steder. Hvem vet, kanskje de vil være i stand til å tilby deg noe bedre for å beholde deg som kunde. Tross alt representerer du en fin fast inntekt for dem så lenge du skylder dem penger.