• Laster aksjedata...

Jeg vil absolutt fraråde deg å ta opp billån med mindre du absolutt må. Det er mye mer gunstig å spare opp penger nå når du har sjansen til det, enn å sitte å betale på renter og gebyrer som du vil se på som tapte penger om ett til to år. Det er ikke så mye du klarer å betale ned i måneden på den lønningen så tapet ditt vil være så stort. Du er ung og skal etter hvert flytte ut og etablere deg. Jeg ser gleden med bil nå fremfor om ett år, men husk at dette bare er ditt første store kjøp, og dårlig planlegging fører til dårligere egenkapital for fremtiden (bolig feks). Mulig du er så ung at du ikke tenker så mye på slikt enda, men når den dagen kommer så lover jeg deg at du vil være glad for hver eneste krone du har i banken.

Siden du er lærling vil du derfor ikke behov for bil i jobben. Kan du ikke låne bilen til foreldrene dine i blant til du får spart opp litt cash? Hvis forsikringen deres ikke dekker personer under 23, så skal det ikke så mange kronene man må bidra med for å senke denne grensen når de har opparbeided bonus på sin forsikring. Bare å ha bilen er så dyrt.. Jeg har selv brukt kr 24.472,- på 8 måneder. Og jeg vil påstå det er minimum av det man kommer seg unna med minus en bot her og der. Ingen verkstedsreperasjoner! Kun ansvarsforsikring! Og dette er bare for å ha bilen tilgjengelig. Den blir ikke brukt så mye.

Det er ikke snakk om astronomiske summer her, men bil koster jo mye penger utenom lån og avdrag; forsikring, årsavgift, drivstoff, vedlikehold. For en ungfole som deg så koster vel ikke forsikringen så rent lite heller?

For å komme billigst mulig ut av det, så kan det lønne seg at foreldrene tar opp lån, kjøper bilen, lar den stå på seg og så videre. De kan tegne en forsikring som også dekker ditt bruk. De vil nok få mye billigere finansieringskost på lånet, siden de muligens har større sikkerhet. Så kan du evt betale alle kostnader direkte til dem, samt at du får salgssummen når bilen selges.

En annen innfallsvinkel: Det er ikke en idé å prøve å spare litt da? Jeg er av de som har tro på at boligmarkedet skal korrigere seg til de bedre for de som vil kjøpe innen noen år. Hvis jeg har rett og du sitter med litt egenkapital da, så kan du havne ganske fint i det på lang sikt. Jeg sparer i påvente av dette, og i mellomtiden lever jeg langt under evne; leier billig dritleilighet i ghettoen etc. Faste kostnader (bolig, mobil, internett, strøm) for meg er cirka 14 % av inntekt per måned, så jeg vasser i penger som kan brukes på alt mulig annet. Det positive med å bo i ghettoen er at ingen av de andre i ghettoen kødder med deg.

I mellomtiden kan du evt kjøpe «gamle hauger» med Wonderbaum som du betaler cash og hvor forsikringen ikke blir så dyr. Videre blir neste eier på slike biler dynga når de stopper (ikke dyrt vedlikehold).