• Laster aksjedata...

Offentliggjort 11.07.11 kl. 13:24
Hellas gjør klar til å skaffe milliarder gjennom privatisering.
Den greske regjeringen har pekt ut direktør Kostas Mitropoulos fra Eurobank som sjef for det statlige styret som skal skaffe inntekter på milliarder av euro ved å selge statlige aktiva.
Kostas Mitropoulos er direktør i Eurobank, som er Hellas’ nest største långiver.
Finansminister Evangelos Venizelos peker dessuten ut jusprofessor Yannis Koukiadis til styreformann for styret. Han er tidligere sosialistisk parlamentariker.
EU-kommisjonen og Det Internasjonale Valutafond (IMF) har krevd at den greske regjeringen innen 2015 selger aktiva for 50 milliarder euro (375 milliarder kroner). Salget skal slanke det velvoksne greske gjeldsfjellet.
Som ved Murens fall
Kravet er en betingelse for å få lånepakken fra EU og IMF, som siste år sendte 110 milliarder euro (825 milliarder kroner) til Hellas.
EU-kommisjonen har oppfordret den greske regjeringen til å framskynde privatiseringen og la en institusjon overvåke prosessen. Det samme skjedde, da østtyske virksomheter ble privatisert etter Berlinmurens fall.
Hellas har allerede solgt 10 prosent av aksjene i det statlige teleselskapet OTE Telecoms til det tyske selskapet Deutsche Telekom. Regjeringen vil også selge andeler av gasselskapet, den greske postbanken, Athens vannselskap og Piræus’ havn.