• Laster aksjedata...

Du kan spare tid, trøbbel og penger hvis du vet hvordan å gjenkjenne og unngå noen av de mer vanlige svindelmetodene. Her er en titt på en som kunne skje med deg om du handler mye på nettauksjoner som finn.no, QXL og Netthandelen. Finn.no er for øvrig den nettauksjonen i Norge som tar svindel ordentlig på alvor, og har egne ansatte som jobber mot at deres kunder skal svindle deres kunder.

Slik arbeider svindlerne på internett:

Du plasserer en annonse for din motorsykkel eller  noe liknende på finn.no eller QXL.no. Deretter blir du kontaktet av en interessert kjøper. Alt virker veldig legitimt. Du får en sjekk fra kjøperen over natten. Det eneste problemet er at sjekken er skrevet på 20,000 norske kroner over salgsprisen. Kjøperen sier at det var en feil og ber deg sette inn sjekken og refundere den summen som han eller hun betalte ekstra med en pengeoverføring. En uke senere informerer banken din deg at sjekken var falsk. Ingen midler er satt inn på kontoen din. Dessverre har tilbakebetalingen din allerede blitt sendt, og du er 20,000 norske kroner.

Når du innser at dette er en svindel er midlene trukket fra kontoen din. I denne typen svindel kan du miste både det du betalte tlibake og elementet du solgte. Fordi noen banker tillater denne type progresjon kan du ikke lære å skjønne svindel før det er for sent.

Hva er løsningen på denne type svindel på Finn.no?

Før du sender en pengeoverføring bør du vurdere disse forslagene:

1. Ikke bruk en pengeoverføring via bank for å sende penger til noen du ikke kjenner.

2. Vær skeptisk til en kjøper som er ivrig etter å fullføre en transaksjon umiddelbart. De fleste ekte kjøpere bruker tid stiller spørsmål og forhandler om prisen.

3. Sjekk med banken din for å finne ut hvor lang tid det vil ta før en eventuell sjekk vil gå igjennom. Bare fordi banken har gitt deg tilgang til midlene betyr det ikke at sjekken er helt klarert.

4. Vent til sjekken er klarert før du sender tilbake denne overbetalingen.

5. Husk det gamle ordtaket: Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis akkurat det.

Pengeoverføringesselskaper som Western Union ønsker å skape en større bevissthet om forskjellige typer svindel. Hvis du føler du har vært utsatt for svindel, ta kontakt med justisministeren, andre lokale polititjenestemenn og din bank. Si også i fra til Finn.no, QXL eller Netthandelen. De tar slikt veldig seriøst.