• Laster aksjedata...

Introduksjon til boliglån og huslån
Et av livets største investeringer er å kjøpe bolig og eiendom. De fleste av oss har ingen mulighet til å finansiere dette med oppsparte midler og må ty til å ta opp boliglån for å få råd til det som er en skremmende beslutning for mange. Å sitte der med gjeldsbrevet i hånda, velvitende om at man kanskje skylder flere hundretusener og millioner til en bank, er en merkelig opplevelse. Derfor har vi satt sammen en liten guide til hva et boliglån egentlig omfatter og noen råd og tips til hva man skal se etter og hvordan velge et huslån som man ikke angrer på i etterkant.
——————————–

Spørsmål og svar om huslån.

Er renten på huslån avhengig av hvor mye jeg låner?
Ja, lavest rente oppnår du vanligvis ved å låne inntil 60% av verditakst / kjøpesum.
Hvordan kan jeg sikre meg mot at renten blir for høy på mitt huslån?
Vi tilbyr avtale om rentetak. Det betyr at uansett hvor mye renten stiger, så vil du aldri betale mer enn det som du har avtalt på forhånd.
Hvordan få lavest mulig rente på mitt huslån?
Ved å tilby ekstra god sikkerhet.
Husk at du også kan stille sidesikkerhet i annen eiendom enn den du eier selv.
Jeg og forloveden min har planer om å bygge hus (hvis vi får huslån). Tomt på en dekar får vi kjøpe ganske rimelig av familien min, og vi har funnet et hus. I det huset er det sokkelleilighet på 75 kvm som skal leies ut, og her ligger utleigeprisene på 4500-5500 på en tilsvarende leilighet. Huset koster 1.4 mill, men vi vil prøve å gjøre mest mulig selv og få ned kostnadene. Alt i alt vil huset muligens komme på 1.8 mill, så det er nok så mye vi må ta opp i lån. Forloveden min tjener 300.000 i året, mens jeg er student og er på leting etter en deltidsjobb. Han har 70.000 igjen på et billån. Vi har 40.000 i egenkapital nå, men holder fremdeles på å spare. Får vi huslån og alt går greit, håper vi på å kunne begynne å bygge om et år. Vi har laget budsjetter, så vi vet vi klarer å betale 10.000 i måneden på lån.
Men tror dere vi kommer til å få huslån? Det skal vel også sies at familien til forloveden min driver et firma som går bra, og faren hans er god venn med den lokale Nordea-sjefen. Familien min tar det nesten som en selvfølge at vi får huslån, mens jeg er mer skeptisk, og er redd for at hus-drømmen vår ryker. Hva tror dere?
Det er en mulighet at dere kan få huslån, men når en bygger hus idag er man avhengig av to inntekter (du er selvfølgelig på jakt etter en jobb). Bra at dere har tenkt med hybel, ingen dum ide, men vær obs på at det er ikke sikkert dere har leietakere hele tiden, hva gjør dere hvis dere står foreks i 2 mnd uten leieinntekter?
—————————-
Huslån høres kanskje drastisk ut, og for mange betegnes dette skrittet som overgangen fra ungdom til voksen. Like fullt er det langt smartere å ta et huslån, fremfor å leie i all evighet. Boligprisene kommer ikke til å synke og når du eier en egen bolig, så er det i hvert ditt huslån du nedbetaler, ikke ”lånehaiens”.

Noen norske utlånere

Huslån
Boliglån med lav rente. Sparebank1 tilbyr alle banktjenester. Les mer på www. sparebank1. no.
www.sparebank1.no
Huslån fra SkandiaBanken
Billig og gebyrfritt boliglån. Flytt lån og vi betaler tinglysning. Prøv vår kalkulator og se hva du kan spare.
skandiabanken.no
Huslån med lav rente
Eiendomskreditt gir deg lavere renter over tid. Huslån med fast og flytende rente mot pant i fast eiendom. Enkel etablering og ingen krav om totalkundeforhold. Få et lånetilbud i dag.
www.eiendomskreditt.no
Huslån i Storebrand Bank
Storebrand Bank tilbyr huslån med god rente. Du kan også velge om du vil ha en avdragsfri periode.
www.storebrand.no
GE Money Bank
GE Money Bank tilbyr en rekke finansieringsprodukter på det norske markedet, fra boliglån til kredittkort og har ca. 300.000 kunder.

Flere skal få huslån med drømmerente

Har du vansker med å få ordinært boliglån? Da bør du søke Husbankens etableringslån. Det er billigere enn ordinære lån, og i år ønsker regjeringen å låne ut to milliarder kroner mer. 10000- 12000 av oss kan få glede av de billige lånene.
Det er beintøft å kjøpe sin første bolig med lite egenkapital. Analyseselskapet ECON har beregnet at en enslig førstegangsetablerer som kjøpte sin første bolig i 2000, bruker hele 37 prosent av lønnsinntekten etter skatt på renteutgifter.
I 1997 brukte han under halvparten så mye av inntekten til å betale banken. I tillegg kommer avdragene på huslånet. Vi må tilbake til jappetida på slutten av åttitallet for å finne tilsvarende knallharde vilkår for de nye i boligmarkedet.
——————————
Forbered deg på billigere huslån (16.09.04)
Konkurransen om de norske lånekundene vil øke i tida framover, spår ekspertene. Det betyr billigere huslån for deg og meg.
Lav rente betyr vanligvis at bankenes fortjenestemarginer synker. Grunnen er at forskjellen mellom innskudds- og utlånsrenta skrumper inn når Norges Bank senker sin styringsrente: Innskuddsrenta kan ikke bli lavere enn null.
——————————-

Huslån – fastrente

Renten på fastrentelån endres fortløpende. Når du skal ta opp et fastrentelån er det vilkårene på utbetalingsdatoen som gjelder. Du kan altså risikere at renten har gått opp i perioden fra du søkte, til lånet blir utbetalt.
BNbank
På lån i BNbank gis det en bonus på 0,05 % hvert år, de fire første årene. Den nominelle renten blir dermed 0,2 % lavere etter det fjerde året. Det er grunnen til at den effektive renten blir lavere enn første års nominelle rente skulle tilsi.
BNbank skiller på huslånestørrelsen. På lån under 500.000 kroner er renten 0,75 % høyere. På lån fra 1 million kroner er renten 0,16 % lavere.
DnB
Det lønner seg å søke om huslån via internett. Da blir etableringsgebyret 1.000 kroner lavere. Du må være programkunde for å få disse satsene. Ikke program-kunder får en rente som alltid er 0,5 % høyere. Programmet koster 780 kroner i året for total og 1.140 kroner for totalPluss.
For huslån fra 1 million kroner er renten 0,1 % lavere.
Eiendomskreditt
Renten er 0,25 % høyere på huslån under 500.000 kroner. Etableringsgebyret er 1.000 kroner på lån under 500.000 kroner, ellers null. Eiendomskreditt gir ikke lån opp til 80 % av markedsverdi. Gir ikke lån utover 60 % av markedsverdi.
Handelsbanken
Oppgir ikke priser på huslån.
———-
Huslån, altså det å låne et hus, det er ikke så veldig vanlig nåtildags. Låner man et hus har man gode venner som jeg pleier å si. Man får da ikke bare et huslån sånn uten videre ? Husleie må man betale, ja da snakker vi bissniss. Spør hvem som helst bare ikke meg sa kjerringa. Jeg har ikke noe huslån og vil heller ikke ha det sa mannen. Og så lo de godt, ja de lo hele vinteren og sommeren med. Har du sett sa kjerringa og mannen i kor. Hva med et huslån ??? Men hvem vil vel låne oss et hus da kjerring ? Naboen tenker jeg!!!