• Laster aksjedata...

Det finnes mange tilbud om kreditt i dag, og de mest vanlige innpakningene de kommer i er forbrukslån og kredittkort. Men hvilken av de to alternativene bør du velge? Begge har noen positive og negative sider ved seg, og hva som vil passe deg best er avhengig av bruksmåte og din økonomiske situasjon. Vi skal se videre på hva du bør ta hensyn til når du skal velge en av de to løsningene i denne artikkelen.

Forbrukslån

Det første vi skal se nærmere på er forbrukslån. Det er lån som har mange forskjellige navn, men det betyr i hovedsak at du får pengene utbetalt fra en låneaktør uten at du trenger å stille noe pant eller sikkerhet for lånesummen. Det er derfor de også ofte kalles nettopp for lån uten sikkerhet. Men når bør du velge deg et slik lån i stedet for et kredittkort? En stor faktor her er hva pengene skal gå til og nedbetalingstiden du ser for deg. Som en generell regel kan det sies at jo høyere beløp en er ute etter, og jo lengre nedbetalingstid en ser for seg, så vil et lån være det riktige valget. Renten på et forbrukslån vil i de fleste tilfeller ligge noe under et kredittkort.

Men som vi skal se nærmere på seinere, vil et kredittkort ha en rentefri periode. Det spiller imidlertid liten rolle om du låner et større beløp som skal nedbetales over flere måneder eller år. Tar du opp lån, som skal nedbetales over en lengre periode, bør du uansett prøve å gjøre nedbetalingen over en så kort periode som du kan. Det vil fort kunne spare deg en god del i renter og gebyrer.

Kredittkort

Når du forstår i hvilke sammenhenger et forbrukslån er best, kan en nok også danne seg et bilde av når kredittkortet blir å foretrekke. I motsetning til lånet, som er best for høyere beløp og lengre nedbetalingstid, er kredittkortet best for mindre beløp, og helst når pengene kan tilbakebetales i sin helhet før første forfall. Du har nemlig, som vi så vidt var inne på, en rentefri periode på et kredittkort. Den strekker seg normalt opp imot 50 dager. Betaler du da all bruken før den perioden er gått ut, vil du ikke bli belastet noen ting, og kortet er i sin helhet gratis å bruke. Det er også blitt mer vanlig at det å skaffe seg et kredittkort er gratis, noe som betyr et fravær av etableringsgebyrer og årsavgifter. Så finner du et slikt kort, og betaler all bruk tilbake i tide, vil det ikke være noe kostnader forbundet med bruken av kortet.

Husk at du på kredittkort kan skaffe deg rabatter på flere ulike varekjøp. Ulike kort gir rabatter for ulike ting, så havner du i kategorien for de som en slik form for kreditt er mest passende, kan du hente enda flere fordeler ved å finne er kort som gir deg rabatter på varekjøp du regelmessig gjør.

Oppsummering

Vi håper du nå har en bedre forståelse for hvilken form for kreditt som passer din situasjon best. Tar du i betraktning summen du trenger, samt nedbetalingstiden du kommer til å trenge, bør svaret fort bli klart. Om du ønsker mer informasjon om de ulike mulighetene kan du ta en titt på kredittkortsiden.no.