• Laster aksjedata...

Subprime
Stormen i finansmarkedet har kort fortalt blitt forårsaket amerikanske subprime-krisen. Subprime ble betegnelsen på boliglån gitt til kjøpere med dårlige økonomiske forutsetninger. For å finansiere lånene og for å spre risikoen solgte bankene fordringene videre i form av obligasjoner til investorer verden over. Metoden har blitt brukt i over 50 år.
«Walkouts»
Problemet med subprime-lånene ble for alvor gjort kjent våren 2007, da amerikanske lånetakere slet med å betale renter og avdrag på sine huslån. Det resulterte i såkalte «walkouts». For å slippe unna lånet valgte folk helt enkelt å gi husene sine tilbake til banken. Samtidig falt prisene på det amerikanske boligmarkedet.
Kredittkrise
Da de amerikanske subprime-lånene begynte å forfalle i økende grad ble obligasjonene som var gitt med boliglån som pant, totalt verdiløse. Ettersom obligasjonene var blitt solgt til internasjonale investorer oppsto det en global kredittkrise. Store banker som satt på verdiløse obligasjoner måtte nå bokføre nedskrivninger og ettersom ingen hadde oversikt over hvilke banker som satt på obligasjonene ble finansmarkedet skeptiske til å låne ut penger. Det førte til at det ble dyrere å låne penger og vanskeligere å finansiere store investeringer.
Mindre kjøpekraft
Det amerikanske boligmarkedet ble plutselig oversvømt med hus til salgs, og etterspørselen etter nybygg minsket drastisk. Dermed fikk den amerikanske byggeindustrien plutselig store problemer. Det samme gjorde et stadig økende antall butikker som solgte «gjør det selv-produkter», som for eksempel Home Depot. Amerikanerne var blitt mye mindre kjøpedyktige på kort tid, noe som hemmet veksten i landet. Samtidig falt børsen voldsomt i nesten et helt år.
Bear Stearns
Selv om mange internasjonale banker ble tvunget til å skrive ned milliardbeløp var det mange som våren 2008 trodde at det verste var over. Optimistene ble motbevist den 14. mars da den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns ga beskjed om at den hadde alvorlige likviditetsproblemer. Banken ble tatt over av JP Morgan Chase med god hjelp av den amerikanske stat.
Fannie og Freddie
I løpet av våren og sommeren 2008 har kredittkrisen gått inn i en ny fase. Ved inngangen til september skjedde det som ingen trodde var mulig da de store boliglånsbankene Freddie Mac og Fannie Mae ble satt under administrasjon. Begge bankene hadde utestående verdier på 5000 milliarder dollar og en konkurs ble ansett som en trussel mot hele det amerikanske finansielle systemet. Den 15. september søkte Lehman Brothers om beskyttelse mot konkurs samtidig som Bank of America kjøper opp investeringsbanken Merrill Lynch. På bare et halvt år har tre av de fem største investeringsbankene gått under eller blitt solgt som følge av krisen.