• Laster aksjedata...

Du har kanskje et brennende ønske om å begynne med aksjer, uten helt å vite hva du går til. Da kan det være greit å få med seg noen gode tips på veien – og om du blir avskrekket av det vi skriver her, ja – så er det kanskje til ditt eget beste. Husk på at aksjemarkedet ikke er for alle og en hver, men kun for de som har et brennende ønske om å tjene penger samt de som tar seg tid til å følge litt med.
Har du null peiling og ikke spesiell interesse for aksjer og finans, så anbefaler jeg deg heller å investere pengene i et aksjefond. Ikke særlig givende å lese igjennom en års-/kvartalsrapport når du ikke forstår noenting av hva som står der fordi du skal prøve å analysere ett selskap. Slike rapporter er både tungleste og ikke spesielt givende for deg som ikke vet hvordan du angriper dem.
Skal du begynne med aksjer som ren nybegynner kommer du nesten garantert til å tape deler av pengene dine iløpet av det første året. Dette har mange erfart igjen og igjen, både da jeg startet selv og sett venner/bekjente «gamble» bort sparepengene sine. Men man lærer utrolig mye denne tiden så har du interessen på plass så kan det være verdt det. Vær med andre ord obs på at den første tiden kan være ganske hard.
Men har du en mentor som kan dele kunnskap underveis, eller er i et miljø der det er gode diskusjoner og du kan få svar på spørsmål (f.eks. skole eller familie) stiller saken seg noe annerledes. Invester gjerne i de samme selskapene som mange av de andre litt mer rutinerte folkene gjør – så skal du kjapt se at dette vil lønne seg.
Det er mye mulig at vi har avskrekket deg med tanke på å begynne å investere aksjer, men du må huske på at det er mye penger å hente her om du er disiplinert og læringsvillig. Hvis du skal satse på aksjer har vi generelt to tips:
1) Fulltegn deg i den pågående emisjonen til DNBNOR. Frist 10. desember. Tegn deg uten tegningsretter, men sats på at du får tildelt aksjer likevel. Ingen garantier for at du blir tildelt aksjene, men gjør du det vil jeg tro du casher inn en pen gevinst når du selger aksjene igjen.
2) Skaff deg portefølje på Nordnet og følg spareporteføljen til eksperten Are Slettan der så godt det lar seg gjøre. Trolig en av de mest oppegående finansjournalister/analytikere vi kjenner til.
Når det kommer til hvor mye man ønsker å investere i aksjer i starten, så er det veldig individuelt. Du husker kanskje at vi skrev at du bør regne med et tap i starten, noe som kanskje ikke gjør deg veldig lysten på å kaste inn hele sparekontoen din på Nordnet? I så fall har vi lykkes med skremselspropagandaen. Vær forsiktig med pengene dine i starten, og prøv deg frem med litt mindre summer før du begynner å trade med mye penger.
50 000 kr er ikke så veldig mye i aksjeverdenen, da en aksjepost ligger på rundt 10 000 kr(+/-), dvs at du kan kjøpe aksjer i ca 5-10 selskaper, ergo ikke like lett å spre risikoen alltid. (Du kan kjøpe for mindre enn en aksjepost, men dette anbefaler jeg ikke, du kan da få problemer med å selge disse igjen).