• Laster aksjedata...

Det finnes mange typer lån – alle til hver sin fordel. Noen tar opp studielån for å studere, andre tar opp forbrukslån for å dra på en etterlengtet ferie til Ayia Napa. Det er ingen automatikk i at man kjenner til alle lånetypene bare fordi man har vært bortpå èn av dem. Har man dog hatt et langt liv med mye gjeld, så vil man nok dra kjensel på mange av disse typene vi presenterer her.

Studielån

Skal man studere, så er studielån nærmest påbudt i Norge. Man får både noe som kalles stipend i tillegg til et lån. Med stipendet kan man gjøre hva man vil, og dette er penger man får gratis av staten som støtte til at man en dag skal tjene penger og betale skatt i Norge.

Det er en veldig gunstig rente på studielån, noe som betyr at veldig mange tidligere studerende ikke har noe problem med å vente helt til slutt med å betale ned dette lånet. Som regel er det lån på bil og bolig som går foran studielån i køen over ting som skal nedbetales.

Forbrukslån

I Norge i dag er vel forbrukslån den aller beste og mest brukte metoden for å skaffe seg raske penger på. Dette er penger man kan skaffe i alt fra 5000 – 250,000 norske kroner på kun et par dager, og er svært populært blant den yngre generasjonen. Som regel nedbetales et slikt forbrukslån på et par måneder etter at man har tatt det opp, og det er primært brukt som supplement til egen inntekt.

Renten på forbrukslån ligger noe over det man får på studielån, men kan anbefales for de som ønsker å låne noen kjappe penger dersom man ønsker noe materielt.

Kredittkort

Selv om man kanskje ikke tenker på kredittkort som en lånetype, så er det nettopp det som det er. Søker man for eksempel om et kredittkort fra en bank og får godkjennelse, så får man med det samme godkjennelse om å ta opp lån på det kortet når som helst – og hvor som helst.

Mange kredittkort er gebyrfrie i opp til to måneder, noe som betyr at det er den klart beste og billigste måten å låne penger på. I tillegg anbefaler vi alltid å ha minst to kredittkort til de som ofte reiser da det er mye usikkerhet med tanke på kontanter og lån når man oppholder seg i utlandet.

Det tar heller ikke veldig lang tid å betale ned et slikt finanseringstiltak. Har du et ønske om å betale det ned kjapt, så er det bare å flytte penger fra èn konto til en annen – og vips, så har du spart en hel masse penger på å ikke velge boliglån, studielån eller noen av de andre typene.