• Laster aksjedata...

Etter en del år med jobbing som privatperson har du nå begynt å leke med tanken på å starte AS i et eget lite firma/bedrift i form av et AS eller aksjeselskap. Tanken er kanskje til å begynne med å starte opp et lite firma som skal jobbe med akkurat det du best liker å drive med og kan best, eller du kan ha tanker om å drive et helt annet type firma bare for å tjene penger.

Spørsmålet er bare om det er noen her som har erfaringer med oppstart av noe lignende før? Tidligere når vi har arrangert har dette vært nærmest i form av dugnad og gjennom samfunnshus/grendehus osv. og vi har derfor sluppet unna med å betale verken skatt eller andre avgifter, men dette blir jo noe helt annet nå som tanken er å starte opp privat og etterhvert å tjene penger på det.

Vil gjerne ha tips om oppstart av bedrift/firma, AS eller lignende og kom også med kommentarer om det skulle være noe annet dere har på hjertet. Hvor mye koster det for eksempel å opprette et firma som aksjeselskap i Norge?

Svar:

Jeg anbefaler å få noen til å ta seg av oppstarten av AS / aksjeselskap. Det finnes firmaer på nettet som kan ordne dette på en grei og enkel måte.

Jeg har selv et AS selskap registrert i Brønnøysund. Og dette går ganske greit. Det gir store fordeler, og det trengs enaksjekapital på bare 30.000. Du kan også kjøpe et tomt AS for en 3-5000 – slik at du får norsk registrert AS, bare det at kapitalen er brukt opp. Ikke så mye vits kanskje, bedre da å starte et eget AS.

Når du har et  AS selskap skal du melde deg inn i MVA-registrert når du har passert en omsetning på over 50.000. Husk at du skal føre regnskap selv (eller bruke revisor/regnskapsfører) da må du ha peiling på debit, kredit, likviditet, MVA, prosentregning, skatter og slikt. En revisor koster 10-15.000 i året, men Mamut leverer noen regnskapsprogrammer tilpasset norske lover og forskrifter. Litt tungt å lære, men helt ok.

Et slikt regnskapsprogram koster mellom 1800 og 6000 avhengig av hva slags firma du skal ha. Mamut er veldig gode på service, så det skal nok gå godt. Du kan gå inn på mambut sine hjemmesider og bestille en «oppstartspakke» med DVD og diverse hefter gratis. Før mamut sender dette til deg, ringer de og spør litt ang dine planer osv. Du får også en kontaktperson hos mamut som du skal forholde deg til.

Men før du gjør noe med regnskap osv. må du starte AS`et.