• Laster aksjedata...

Mange vil slite når det kommer til å begynne på studier etter å ha jobbet et par år, da man er vandt til at økonomien er god og levevilkårene deretter. Derfor er det et sjokk for mange når de innser at de kun skal leve på 6700 kr/mnd, noe som gir en del problemer. For min del gikk det for øvrig helt greit, og jeg forteller om min historie om hvordan overgangen fra jobb til student gikk rent privatøkonomisk.

Jeg synes jeg klarer meg ganske bra. Jeg er ganske så fornøyd med stedet jeg bor (det er bedre enn jeg hadde forventet meg av mitt første bosted utenom barndomshjemmet). Jeg bor sammen med kjæresten min og vi betaler 3500,- i måneden hver. Strøm kommer i tillegg, men internett og TV er inkludert.

Jeg begynte å studere i høst og hadde jobbet våren og sommeren. Jeg har lenge vært vant med å ha ganske greit med penger (jeg har jobbet i flere år) og dermed vært vant med å kjøpe det jeg ville ha (innenfor rimelighetens grenser) og har hatt egen bil siden jeg var 18. Noe jeg gruet meg veldig til da skulle begynne å studere var å ikke ha noe penger til overs og at jeg måtte selge bilen.

Rundt 7 måneder inne i opplevelsen må jeg si at jeg ikke kan klage. Jeg har flyttet til Trondheim og med mindre du bor i urimelig avstand til sentrum så er bil totalt unødvendig (hadde jeg fortsatt bodd i Oslo så hadde kanskje synet vært annerledes). Jeg har vel tatt kollektivt 3 ganger i løpet av tiden min her oppe.

Noe av grunnen til at overgangen har gått såpass bra er nok fordi jeg for det første har klart i en viss grad å moderere forbruket mitt. For det andre så hadde jeg en lønnsutbetaling som kom etter at jeg hadde flyttet. Dermed hadde jeg ekstra penger som jeg kunne spe på studielånet med hver måned. 6500,- er for lite (jeg leste bl. a i en studentavis at en forsker mente at 6500,- er det et menneske mellom 20-60 bør ha å leve for etter at boutgifter er betalt) for at jeg skal kunne ha det fint økonomisk.

De ekstra pengene mine gjorde at jeg klarte meg frem til jul (da nærmet de «ekstra» pengene seg null). Til jul fikk jeg penger av de fleste så da ble «fondet» pustet liv i. Det at jeg nettopp har hatt bursdag hjelper også på. Nå satser jeg på at jeg skal klare meg med dette frem til sommeren da jeg skal jobbe for å bygge meg opp en ny buffer.