• Laster aksjedata...

Så du har laget ditt budsjett og det ser bra ut på papiret. Flott! Nå er det på tide å gjennomføre det. Men er du klar til å følge budsjettet du har utviklet? Her er noen nyttige tips for å holde deg på riktig spor med budsjettet.
1. Finn ut hvorfor du har laget et budsjett. Det er en grunn til at du har brukt tid på å utvikle budsjettet. Men du må også ha et mål med å sette opp budsjettet – altså et lys i enden av tunnelen. Vil du være gjeldfri, lever på èn i stedet for flere inntekter, eller spare til pensjon? Gjør dette til din personlige eller familiens økonomiske formålsparagraf. Skriv det ned slik at du har det svart på hvitt. Mange ganger trenger vi bare en påminnelse til oss selv for hvorfor vi gjør en bestemt ting, og det kan være akkurat nok motivasjon når ting blir tøffe.
2. Sett også opp litt mindre mål slik at du kan se hurtig fremgang. Det kan være svært vanskelig å holde oppe den nødvendige disiplinen til å holde på budsjettet hvis du ikke kan se noen målbar fremgang.
Hvis målet har vært å redusere dagligvareutgifter med 1000 kr per måned, så vil ditt ukentlige mål være å kutte dagligvarebutikkkostnadene med 250 kroner. Likeledes, hvis målet ditt er å betale ned gjeld bør du lage et diagram som viser hvor mye du har betalt ned og hvor mye som er igjen. Belønningsdiagrammer er ikke bare for barn! Bruk en type diagram der du kan farge en bar for å vise din fremgang, og deretter farge det hver gang du gjør en betaling, slik at du kan se fremgangen du gjør. Sett det opp på kjøleskapet som en påminnelse om at hardt arbeid gir resultater!
Ingenting gir mer motivasjon enn å se at økonomien din blir bedre når du følger ditt personlige budsjett.
3. Identifiser svake punkter og da må du utvikle en plan for å bekjempe dem. Du må ha en klar idé om hvor du kan bli fristet til å bryte budsjettet. Hvis du er utsatt for impulsutgifter, så må du fjerne denne fristelsen fra deg selv. Hvis du går ofte på impulsshoppinh må du la kredittkort og kontanter vente hjemme!
Det å lage et budsjett er virkelig den lette delen i økonomistyring. Det er det å holde seg til budsjettet og gjøre dine utgifter så små som mulig som er den vanskelige prosessen. Ved å disiplinere deg selv kan du nå dine budsjettmål.