• Laster aksjedata...

Mange studenter klager over den lave utbetalingen man får fra staten her i Norge. 6700 kr per måned ligger et normalt studielån på, og i de store byene som Bergen og Oslo får man neppe levelige bovilkår til under 4000 kr pr/mnd + strøm. Med andre ord har man rundt 2700 kroner å leve på som student i Norge – om man er heldig med hvor man bor.

Her skal jeg gi en pekepinn på hvordan man kan klare seg økonomisk som student i Norge. Selv er jeg økonomistudent på første året og har litt i underkant av et års erfaring med å klare meg på denne skrantne økonomien.

I tillegg til høye boligpriser over alt har vi på mitt studie materialkostnader som er svært høye, og som er umulige å planlegge. Om jeg må levere to skalamodeller på en uke er jeg nødt til å kjøpe inn materialer til dem, samme hva det koster, noe som igjen gjør at jeg må være forsiktig med hvordan jeg disponerer pengene mine.

Jeg jobber hver ferie, hver fridag, tar meg sjelden råd til unødvendige utskeilser som restaurantbesøk og sushi på ukedagene. I tillegg bor jeg ganske gunstig da familiesituasjonen min tillater meg dette. Og jo – jeg skatter 36%, og det gjør de fleste andre studenter også, fordi de fleste andre studenter MÅ jobbe mye for å få endene til å møtes. Slik er rett og slett hverdagen blitt.

Det er utrolig mange som IKKE er så heldige, som har et enda trangere budsjett enn gjennomsnittet (som er ille nok med dagens utbetaling til studenter). Problemet (som sagt) er at det i praksis umuliggjør seriøs, høyere utdanning da man må fokusere hele tiden på å skaffe seg penger i stedet for å sitte med nesen i boken på lesesalen.

Vil gjerne også nyansere mange utenforståendes syn på «ferie». Det er ikke slik at studenter flest har masse ferie. Selv har jeg ikke ferie. Vi har ikke høstferie, ikke vinterferie. Vi har riktig nok sommerferie og juleferie, men da går tiden med til jobbing. Jeg har ikke hatt en skikkelig ferie siden jeg begynte på studiet mitt, men skal innrømme at jeg nok ikke har det like ille som de som er realfagsstudenter eller jusstudenter.

Nå er det en gang slik at i dette landet så har man ordningen med studielån og -stipend. Hensikten er at alle skal ha muligheten til å studere og at foreldrenes inntekt ikke skal avgjøre hvorvidt du kan studere eller ikke. Det følger av dette at hverken foreldre eller fremtidige studenter legger seg opp noe særlig penger til studietiden slik man f.eks. gjør i USA.

Med dette i bakhodet burde det være opplagt at studenter burde få nok i studielån og -stipend til å ikke bare overleve, men også leve et verdig liv som fulltidsstudent uten å være tvunget til å jobbe for å kunne unne seg et nytt par sokker. En løsning fra staten ville naturligvis vært at man kunne lånt mer penger til en litt høyere rente enn det man egentlig får slik at de som betaler høy husleie og fokuserer på studiene har et bedret alternativ.

Men fra personlige erfaringer til gode tips – her er noen tips til deg som ønsker å ha en god økonomi mens du er student.

– Pass på hvilke butikker du kjøper maten din i. De store matvarehusene har en betydelig økning i pris i forhold til butikker som Rimi og Rema 1000. Bunnpris er også et godt alternativ for studenter.

– Ikke dra ut og drikk øl mer enn to ganger i uken. For det første er det dårlig for helsen, og for det andre blir det svært dyrt. Hold deg på matta i ukedagene og skei heller ut i helgen.