• Laster aksjedata...

Mange mennesker i disse dager bruker store mengder penger for å kjøpe tjenester fra profesjonelle finansielle planleggere for å skaffe råd om hvordan man får mest mulig ut av pengene sine. Men la oss være ærlige; mens en finansiell planlegger (eller en budsjetterer) kan vise deg hvordan du bør prioritere utgifter og hvordan du skal refinansiere din gjeld, er sikkert en måte å planlegge din økonomi på som ikke koster deg besøk til et slikt firma? Denne artikkelen er skrevet for å åpne noen folks øyne for det faktum at det er mulig å planlegge din økonomi uten å betale dyre dommer for det.

Selv uten en økonomiutdannelse.

Hovedmålet når du planlegger din økonomi er å gjøre alt så enkelt som mulig. Det er ikke noe som er verre enn å synke så langt inn i en depresjon at du ikke kan se veien ut.. Fra starten av må du være realistisk. Jeg skal starte med et eksempel på en enkel inntektsituasjon, der du først må beregne hva din nettolønn er per måned. Hvis du er selvstendig næringsdrivende eller ikke jobber fastlønn må du alltid ta høyde for worst-case-scenario. Spørsmålet blir: hva er det laveste du kan få utbetalt denne måneden eller perioden?

Deretter går du gjennom de månedlige regningene og skriver ned de faste kostandene dine hver månede. Gjør det samme for alle andre regninger, men bruk ”worst-case-scenario” igjen. Regn ut antall kroner og øre og trekk dette fra nettoinntekten totalt.

Det finnes også tilfeldige utgifter på månedlig basis. Disse kan innebære bensin, bilvedlikehold, offentlig transport, mat etc. Lag en liste over alle de små utgiftene du trenger penger for i en måned. Selv ting som ikke er sikkert at du trenger å kjøpe. Ikke legg til en post kalt ”bruke penger” til listen, da hele poenget er at du skal være konkret. Alltid legg til mer enn mindre på prisene hvis du ikke er sikker i og med at du kan finjustere den senere.

Når du har fått dine utgifter totalt foran deg. I tilfelle du har noe igjen eller har gått i minustall er neste trinn å minimere dine utgifter. Ganske greit å sette opp et månedlig budsjett, ikke sant? Eventuelle tilleggskostnader som du kanskje ikke trenger fjerner du. Og noen utgifter du vet at du vil ha, som mat og bensin for eksempel, bør du redusere så mye som mulig for å skaffe deg et størst mulig overskudd.

Hvor mye tror du virkelig at du trenger å bruke på dem? Ditt mål bør være å spare minst 500 kr per månede. Alt som ekstra bygger opp bankkontoen gir deg en fin håndfull kontanter etter et par måneder!

Til slutt, kan alt dette gjøres på et stykke papir hvis du vil investere litt tid, eller du kan legge alt ut på en Excel-regneark. Den måten som sparer mest tid er å bruke Excel. Uansett hvordan du velger å gjøre det skal du alltid huske å holde det så enkelt som mulig. Følger du disse stegene, så har du straks laget ditt første månedlige budsjett.