• Laster aksjedata...

Offentliggjort 16.06.11 kl. 14:46
Frykten for en gresk statsbankerott får IMF til å blø opp for krav om ny redningspakke.
Det Internasjonale Valutafond (IMF) ser ut til å hale i land på sitt ellers klippefaste krav om vedtaket av en ny redningspakke fra EU til Hellas, før neste rate av nødlån for 3,3 mrd. euro kan komme til utbetaling 29. juni.
IMF-pengene er livsviktige for økonomisk presset Hellas som i i motsetning til fall vurderes å gå tom for penger allerede i juli.
Mer og mer tyder på at EUs finansministrer ikke når til enighet om en ny redningspakke før den opprinnelige deadlinen i neste uke utløper. Samtidig truer politisk kaos i Hellas, etter at statsminister George Papandreou onsdag måtte gi opp å samle bred støtte i parlamentet til nye påkrevde sparetiltak.
Politisk tilkjennegivelse er nok
Det siste døgnets kraftige eskaleringen av Hellas’ gjeldskrise ser ut til å ha fått IMF på andre tanker.
I hvert fall sier en høyt plassert EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters at IMF nå er klart til å gjøre seg fornøyd med en politisk tilkjennegivelse fra EU om en ny redningspakke.
«Situasjonen er klar. Hvis det er en sterk tilkjennegivelse fra europeerne til å gjøre hva som skal til for å støtte Hellas, så vil IMF utbetale pengene. Og jeg kan garantere deg for at det vil være en slik tilkjennegivelse», sier EU-kilden til Reuters .
IMF-rådgiver: Vi er klar
Rådgiver for IMFs øverste ledelse, Zhu Min, sier til Reuters at valutafondet står klart til å hjelpe Hellas, hvis det greske parlamentet klarer å få vedtatt det nye spareprogrammet.
«Jeg er redd for at situasjonen har endret seg i en svært dramatisk retning de siste 24 timene. Vi håper at den greske regjeringen vil skaffe den nødvendige støtten, slik at vi kan ferdiggjøre evalueringen vår (av den greske økonomien, red.). Vi er klar til å yte støtte, fordi det er en absolutt nødvendighet for Hellas, Europa og hele verdensøkonomien», sier Zhu Min til Reuters.
Det siste døgnets tid har den tilspisset situasjonen omkring Hellas’ økonomi forplantet seg til de finansielle markedene.
Aksjekursfall og eurosvekkelse
Det har blant annet ført til ganske kraftige globale aksjekursfall, liksom det har svekket euro overfor blant annet den amerikanske dollaren, japanske yen og sveitserfrancen.
Kanskje enda mer bekymrende for utviklingen i eurosonens gjeldskrise har det også ført til store rentestigninger på statsobligasjoner tilhørende andre trengte euroland.
Foruten Irland og Portugal er også de spanske og italienske statsrentene kommet under press.