• Laster aksjedata...

Offentliggjort 09.06.11 kl. 06:55
Centralbanken setter opp renten igjen på grunn av de stigende forbrukerprisene. Flere stigninger kan ventes.
Det pengepolitiske møtet onsdag i den brasilianske sentralbanken utløste for fjerde gang i år en økning av renten.
Inflasjonen i Latin-Amerikas største økonomi er for høy, og derfor settes den toneangivende renten opp til 12,25 prosent fra 12,0 prosent.
Samtidig holder banken døren åpen for ytterligere rentestigninger, såfremt forbrukerprisene som uttrykker inflasjonen, fortsetter med å stige.
Dermed har Brasil nå den høyeste renten blant samtlige land i G20-gruppen bestående av de ledende industrialiserte nasjonene samt fremadstormende land som Brasil, Kina, India og Russland.
Kan påvirke oppsving
En høyere rente kan påvirke den økonomiske veksten, men ifølge en melding fra sentralbanken, valgte den å legge mer vekt på å få dempet inflasjonen.
I mai var forbrukerprisene i Brasil omkring 6,5 prosent høyere enn i mai 2010. Regjeringens målsetting er å holde stigningen på omkring 4,5 prosent.
At prisene stiger mer, forklares med den store økonomiske veksten, som øker forbruket. Dessuten er prisene på en lang rekke råvarer, både metall, matvarer og energi, på et høyt nivå.
I kontrast til utviklingen i Brasil forsøker land som for eksempel USA å få satt farter i en blodfattig økonomi ved å holde rentene nede på historiske lave nivå.