• Laster aksjedata...

Torsdag 7. mai annonserte Norges Bank at styringsrenta settes ned til rekordlave 0 prosent. Lavere boliglånsrente, mer penger i omløp i kriseøkonomien og lavere eller ingen sparerente er noen av effektene vi kan forvente å se fremover. Men hva er det lureste du som har penger på sparekonto kan gjøre? Vi har sett nærmere på enkle grep du bør foreta deg for å sikre maksimal avkastning på sparepengene og høyest mulig innskuddsrente – selv i krisetider.

Billigere å låne – mindre å hente på innskudd

Korona-krisen, oljeprisfall og økt arbeidsledighet har preget nyhetsbildet og hverdagen for de aller fleste nordmenn så langt i 2020. Det store fallet i kroneverdien har i tillegg gitt en ekstra utfordring for økonomien i husholdningene, og har tvunget mange til å revurdere handlevaner, forbruk og kostnader. For å dempe tilbakeslaget av disse makroøkonomiske effektene, annonserte Norges Bank torsdag 7. mai at styringsrenta settes ned med 0,25 prosentpoeng, til rekordlave 0 prosent. Endringer i styringsrenta påvirker rentenivået ellers i samfunnet. Du som har eller skal ta opp boliglån kan forvente å betale mindre i lånerenter fremover, men hva med alle som har bankinnskudd? Det ser vi nærmere på i denne artikkelen.

Nullrente i all overskuelig fremtid.

Prognosene til sentralbanken viser en styringsrente på null ut 2023, og tilsier at innskuddsrentene på markedet vil holde seg rekordlave i minst like lang tid fremover. Ifølge Statistisk Sentralbyrå sitter nordmenn i gjennomsnitt med 230000 kr i bankinnskudd, eller 1237 milliarder kroner alle nordmenn imellom. Innskuddsrentene har falt jevnt og trutt helt siden starten på finanskrisen i 2007, og i dag opererer en rekke banker med ingenting, rett og slett null komma null i avkastning på sparepengene dine. Det vil med andre ord koste penger å spare fremover. Heldigvis har det aldri vært enklere å bytte bank.

Beste innskuddsrente per 7.5.2020

BankProduktnavnEffektiv renteAvkastning etter ett år
Avida Finans AB NUFFlexiSpar2,352350
Nordax Bank AB (publ)Sparekonto2,32300
Bluestep Bank AB (publ), filial OsloSparekontoFlex2,22200
BB BankSparekonto2,172171
Kraft Bank ASAHøyrente2,122120
Optin Bank ASASparekonto2,122120
Svea Finans NUFSparekonto2,12100
MYBANK ASASparekonto2,072069
Santander Consumer Bank ASHøyrentekonto2,052050
Næringsbanken ASASparekonto2,052050
INSTABANK ASASparekonto2,032030
EASYBANK ASAEasySpar2,01998

Tallene er hentet fra https://innskuddsrente.no/

Noen banker peker seg ut

Skal pengene stå på konto i mindre enn fem år, anbefaler de fleste forbrukerøkonomer å benytte en sparekonto som spareform. Denne kontoen kan benyttes som en bufferkonto for uforutsigbare utgifter og kostnader som snart kommer, og til kortsiktig sparing med horisont på 1-2 år. Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi sier det slik i et intervju med e24 om tips til alle som vil finne beste sparerente: “Bankene som tilbyr best innskuddsrente er faktisk gjerne bankene som tilbyr forbrukslån til skyhøy rente”. Det ser ut til å stemme ganske så bra med tallene du finner i tabellen ovenfor.