• Laster aksjedata...

Offentliggjort 11.07.11 kl. 11:38 – oppdatert kl. 11:55
Hele eurosamarbeid er truet, hvis ikke EU får stoppet eskaleringen av krisen, sier økonom.
De siste dagenes utbrudd av finansiell uro i Italia utgjør et alvorlig problem for EU og eurosamarbeidet, advarer Frank Øland Hansen, økonom i Danske Bank.
«Italia er det tredje største landet i eurosamarbeidet, slik at det er svært alvorlig, hvis de også får bruk for hjelp. De tre landene som inntil nå har fått hjelp er økonomisk sett ganske små og utgjør hver bare 2-3 prosent av euroområdets BNP. Italia står til gjengjeld for 16 prosent av euroområdets BNP. Hvis finansministrene ikke viser handlekraft og får stoppet eskaleringen av krisen, så er hele eurosamarbeidet truet», mener Frank Øland Hansen.
EU-president Herman Van Rompuy valgte i helgen å hasteinnkalle en rekke av de mest mektige folket i EU til møte mandag – herunder sentralbanksjef Jean-Claude Trichet, eurogruppeformann Jean-Claude Juncker, formann for EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso og EUs økonomiske kommissær Olli Rehn.
Økonom: Det er et krisemøte
En EU-talsmann kaller det et «koordinasjonsmøte», men Frank Øland Hansen nøler ikke med å kalle det et krisemøte.
Finansuroen i Italia blusset for alvor opp på fredag, hvor de italienske statsrentene steg kraftig som en indikator for markedets mistillit til Italias økonomiske bærekraft.
Også de italienske bankaksjene falt over en bred kam som følge av frykt for at flere av bankene ikke vil greie EUs bankstresstest, som blir offentliggjort på fredag.
Mandag er det ingen utsikt til ro på finansmarkedene. Tvert imot fortsetter de italienske statsrentene i luften. Ved middagstid ligger den effektive renten på 10-årige italienske statsobligasjoner på 5,40 prosent, noe som er det høyeste nivået siden eurosamarbeidets fødsel i 1999.
Frykter at spareplan faller
«Bekymringen om Italias gjeldssituasjon skyldes ikke minst rykter om at finansministeren, Giulio Tremonti, kanskje trer tilbake. Han er tilsynelatende falt i unåde hos statsminister Silvio Berlusconi og er samtidig rotet inn i en korrupsjonsskandale», forklarer Frank Øland Hansen.
«Tremonti er den sterkeste forkjemperen for finanspolitiske oppstramninger og markedet er bekymret for at en regjering uten Tremonti vil innføre nye skatteletter for å vinne det neste valget. Italia har imidlertid dårlig råd til skatteletter, siden statsgjelden allerede er helt oppe på 119 prosent av BNP og underskuddet er omkring 5 prosent av BNP», mener Frank Øland Hansen, som imidlertid samtidig påpeker at den store offentlige gjelden i høy grad tilsvares av en stor formue i den private sektoren.