• Laster aksjedata...

Offentliggjort 08.07.11 kl. 14:34 – oppdatert kl. 14:56

Tredje måned med stigende arbeidsløshet i USA truer oppsvinget. Horrible tall, sier økonom.

Nye skrekktall fra det amerikanske arbeidsmarkedet øker frykten for at det økonomiske oppsvinget i USA er under svekkelse.

I juni lyktes det bare å skape 18.000 nye arbeidsplasser utenfor landbruket i USA. Det var langt mindre enn de 90.000 nye arbeidsplassene, som et gjennomsnitt av analytikere ifølge nyhetsbyrået Reuters på forhånd hadde regnet med.

Samtidig ble tallene for april og mai nedrevidert, da det ble skapt 44.000 færre arbeidsplasser enn tidligere innrapportert.
Ledigheten stiger igjen

Den dårlige jobbskapelsen betyr at den offisielle amerikanske ledigheten steg fra 9,1 prosent i mai til 9,2 prosent i juni. Det er den tredje måned i strekker med en stigning i ledigheten som ikke har vært større siden desember i fjor.

Jes Asmussen, sjeføkonom i Handelsbanken, kaller fredags amerikanske arbeidsmarkedrapport for «horribel» lesning.

Han kan ikke finne noe som helst positivt å si om arbeidtallene som skuffet over hele linjen.
Truer økonomisk oppsving

«Det var ingen formildende omstendigheter å finne i rapporten, hvor ledighetsstigningen ville ha vært enda større, hvis ikke 272.000 hadde valgt å forlate arbeidsstyrken. Som vi flere gang har fastslått, så er bedring på arbeidsmarkedet en forutsetning for et sterkere og mer selvbåren oppsving, hvor dagens tall absolutt ikke peker i den retningen», lyder konklusjonen fra Jes Asmussen.

Han påpeker at arbeidtallene muligens fremdeles har vært påvirket av midlertidige forhold som for eksempel naturkatastrofen i Japan og de høye oljeprisene.

«Vi har også fått noen signaler om at økonomien viste litt bedre takter mot slutten av måneden, og derfor skal vi heller ikke overdramatisere dagens tall. Men det er klart at hvis ikke vi i neste måned ser en langt mer markant bedring på arbeidsmarkedet, så blir det altså vanskelig å bevare optimismen omkring det amerikanske oppsvinget», mener Jes Asmussen.
Aksjer og obligasjonsrenter ned

Den dystre arbeidrapporten sendte øyeblikkelig aksjekursene ned på begge sider av Atlanterhavet.

Også på fondsbørsen i København, hvor det toneangivende C20-indeksen i løpet av få minutter falt fra et nivå omkring 440,5 til 336,8 – som svarer til et fall i omegnen av 1 prosentpoeng.

Samtidig satte tallene investorene i bevegelse mot typiske «sikker havninvesteringer» som amerikanske og tyske statsobligasjoner.

Den effektive renten på 10-årige tyske statsobligasjoner ligger dermed til et fall på dagen på 13 basispoeng i 2,84 prosent, mens renten på den tilsvarende amerikanske statsobligasjonen ligger 11 basispoeng lavere i 3,03 prosent.