• Laster aksjedata...

– Når Kina våkner, vil verden skjelve, skulle keiser Napoleon engang ha sagt.
Kina er våknet!
Landets økonomi buldrer derfra i disse årene, og flere av de 1,3 milliardene innbyggere begynner å bli kjøpsdyktige forbrukere.
Det gjør det attraktivt for danske virksomheter å rette blikket mot Kina. I 1994 var 103 danske virksomheter i Kina, mens det i 2005 var registrert ikke færre enn 268.
Utflytting til Kina
Virksomhetene legger enten produksjon til Kina, fordi kineserne er billig og effektiv arbeidskraft, eller de forsøker å komme inn på det enorme kinesiske markedet med produktene sine. Eller de satser på begge deler.
Men det er ikke bare å knipse med fingre – og så er suksessen hjemme.
DR penger har derfor sendt de to journalistene Kasper Birk og Lars Møller Hansen til Kina for å kartlegge deler av fordelene og ulempene for dansk næringsliv i Kina.
De to journalistene har produsert atskillige innslag både til TV og radio. Innslagene kan du se og høre her på siden.
Kopikrigen i Kina
Kineserne er for eksempel verdensmestere i å kopiere ideer og produkter, som utenlandske virksomheter bringer til landet. Tall fra blant annet EU-kommisjonen anslår at 80 prosent av verdens kopiproduksjon foregår like nettopp i Kina.
Og det er ikke småpenger, det dreier om seg. Den samlede kopiproduksjonen i verden anslås til en verdi av fire til fem tusentall milliarder kroner.
1,3 mrd. mennesker – og mangel på arbeidskraft
Danske virksomheter står også overfor problemer med å skaffe og fastholde kvalifisert arbeidskraft – selv om det bor 1,3 milliarder mennesker i landet.
De utenlandske investeringene i Kina, som årlig utgjør omkring 300 milliarder kroner, har simpelthen presset det kinesiske arbeidsmarkedet til det ytterste.
Gullgravere i Shanghai
Shanghai er lokomotivet i Kinas heseblesende økonomiske utvikling. Byen har en moderne Klondike-stemning av at gullet bare ligger og venter på dem som går etter det.
Og noen dansker har tatt spranget og kastet seg ut som ivæksætterer i byen.
Litt om kineserne
* Hvert femte menneske på jorden er kineser. Siden Folkerepublikkens dannelse i 1949 er Kinas befolkning steget fra ca. 550 millioner til 1300 millioner.
* Og nå er verdens folkerikeste land i gang med verdenshistoriens største folkevandring fra land til by. Under Mao Zedong ble flyttinger styrt med hard hånd, og han etterlot et Kina, hvor 80 prosent bodde på landet og bare 20 prosent i byene. Siden er over 300 millioner kinesere flyttet til byene.
* Et-barns-politikken ble innført for 25 år siden og har bremset veksten i befolkningen – men ikke stoppet den. Særlig i byene har politikken vært effektiv, fordi man har kunnet straffe foreldre med bøter, mindre leiligheter eller degradering på arbeidsplassen, hvis de fikk barn nummer to.