• Laster aksjedata...

Spørsmål:

Her kommer et spørsmål til dere som kan litt om økonomi etc.

Saken er den at jeg vil ha en PS3 (dropp 360 vs. PS3 vs. WII, saken er klar), skjermkortet mitt er gått adundas, og jeg trenger en ny HDD til serveren min.

Siden jeg ikke har råd til å legge ut ~9000,- med en gang, tenkte jeg å kjøpe det på avbetaling. De fleste webshoper tilbyr dette, enten via deres eget system, eller ved bruk av kjente aktører (Cresco feks).

Jeg har også et Mastercard i forbindelse med min PB Leve-konto. Hva vil da lønne seg, kjøpe på avbetaling i webshoppen, eller betale det med mastercardet, og betale ned det så fort jeg klarer?

Har en fast inntekt på minimum 15-16000 (pluss eventuell overtid, som det ikke er så veldig mye av). Tilsammen i faste utgifter har jeg 8000. I tillegg bor jeg for meg selv. Vil tro at jeg klarer å betale ca 2-3000 pr mnd.

Her stopper da kunnskapen min, alt dette med renter og gebyrer osv går rett inn, blir blanda til en usmakelig grøt som jeg nekter å smake på, før det spyttes ut. Jeg kan altså minimalt om det.

Svar:

1. Hvis vi snakker om forbruksvarer så ikke kjøp på kreditt (avbetaling o.l.)

2. Utnytt først studielån og boliglån maksimalt før du går på andre lån. Billån o.l. er ikke lønnsomt hvis du kan finansiere bilkjøp med studielån eller boliglån.

3. Forbrukslån kan gå bra om du henter inn det gunstigste.

4. Bruk av kredittkort som betalingskort er OK. F.eks. tilbyr 365direkte deg kredittkort som gir deg cashback på minst 1% på alt du kjøper. Men husk for all del å betale hele saldoen den 30. i hver måned. Gjør du ikke det kommer det et månedsgebyr og en MASSE RENTER… Så dette er litt risikosport hvis du ikke har god kontroll på å betale regninger i tide!

5. I stede for kredittkort er rene betalingskort som Diners Club og American Express bedre i betydning at det ikke kommer noe rente på beløpet. Der må du betale hele saldoen en gang i måned. Ingen renter og ingen bruksgebyrer ved vanlig bruk. Opp till 45 dager rentefri kreditt.

6. Husk at hvis du har mulighet for å spare BSU og har inntekter slik at du betaler skatt er det enormt lønnsomt. Faktisk så lønnsomt at det lønner seg å låne penger så du får brukt opp hele BSU-kvoten din…

Spørsmålet er om du er villig til å betale renteutgiftene for å få det du vil ha nå, og ikke om to måneder. Da kan du regne ut hva det faktisk vil koste. Første måneden er gratis. Da har du allerede betalt 4000,- og det er det resterende som forrentes. 1,6 % per måned, utgjør kr. 64! (pluss eventuelle gebyrer) Synes du det er verdt å betale kr 64 for å få utstyret nå så gjør du det. Samtidig ordner du deg et fast trekk til en sparekonto, og problemet vil ikke oppstå i fremtiden.

Det var dagens økonomiråd.