• Laster aksjedata...

I Norge må man være 18 år for å være eier av et kredittkort. Likevel får mange mindreårige kredittkort i sine foreldres navn. Trenger de egentlig tilgang på et?

Dette er en beslutning som er svært vanskelig og den enkelte familie burde bli enige om det seg imellom. Vanlige årsaker til at foreldre lar barna ta i bruk kredittkort kan være noen av disse punktene;

–          For nødhjelp (de trenger penger raskt til nor viktig)

–          Lar barnet/tenåringen gjøre sine egne kjøp til skolegang

–          Innkjøp av mat og ande nødvendigheter når de er alene eller med venner.

–          Til barnet når de er ute å reiser.

Når du bestemmer at du vil gi barnet ditt et kredittkort, bør du tenke på deres alder samt hvor moden barnet er blitt. En vanlig ungdom har svært begrenset kunnskap om hva penger er og hva det skal brukes til. På den andre siden har en litt eldre tenåring ofte mer kunnskap og vet hvordan penger tjenes og brukes. Kanskje vil en opplæring rundt kredittkortet falle gjennom hos han.

Mange foreldre liker ideen om å få sin tenåring til å bruke kredittkort for å begynne å lære han økonomisk ansvar. Hvis dette er målet, bør du helt klart ikke gi dem et! Du må bruke tid på å diskutere sammen med barnet årsakene til at barnet har er kredittkort, sette grenser og diskutere hvordan utbetalinger vil bli foretatt med kortet.  tenåring være ansvarlig for å betale tilbake de kostnader som er belastet kortet? Hvis ja, være sikker på at du og barnet ditt diskutere dette godt.

 

Alternativer til kredittkort

Form foreldre kan det være lurt å vurdere alternativer. Et alternativ kan være å la tenåringen få opp en bankkonto med et debetkort. Her lærer de å bruke penger de faktisk har fremfor penger de må betale for senere.

Et ”betalingskort” er et annet alternativ for de yngre. Her lader du dine kjøp, altså du som foreldre har mer kontroll.

 

Uansett hva du velger er det noe grunnlegende du bør gå igjennom sammen med barnet.

–          Lær barna dine å ikke låne bort kortet til venner eller andre

–          Gjennomgå kontoutskrifter sammen med barnet

–          Lær barna å betale mer enn minimum betaling – og lære dem hvorfor det er viktig!

–          Diskuter hva en kreditt score er og hvordan det kan påvirke ditt liv