• Laster aksjedata...

Offentliggjort 11.07.11 kl. 10:01
Dominoeffekten truer igjen eurosonen, hvor den blusset opp krisen i Hellas nå smitter av på Italia.
Krisestemningen er for alvor vendt tilbake i EU.
Etter en uke, hvor først Portugal og deretter Italia er kommet under press på finansmarkedene, har EUs president, Herman Van Rompuy, kalt inn ledere av forskjellige EU-institusjoner til et møte mandag formiddag.
– Det er et koordinasjonsmøte, ikke et krisemøte, sier Dirk De Backer, talsmann for Herman Van Rompuy.
Van Rompuy vil få selskap av EU-kommisjonens formann, José Manuel Barroso, formannen for Den europeiske Sentralbank, Jean-Claude Trichet, formannen for eurogruppen, Jean-Claude Juncker, og EUs økonomikommissær, Olli Rehn.
Hellas i sentrum
Ifølge talsmannen er det en ny hjelpepakke til Hellas, og ikke den økonomiske uroen i Italia, som er på dagsordenen ved møtet.
Det har ellers skapt stor bekymring at Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, holder på å bli sugd inn i krisen. På fredag ble renten på de italienske statsobligasjonene satt i luften, mens de italienske bankene fikk hogg på aksjemarkedet.
Uroen i Italia skyldes dels at landet har den nest høyeste statsgjelden i eurosonen – bare overgått av Hellas – men også frykt for at italienske banker vil dumpe i de stresstestene som ventes offentliggjort på fredag.
Senere mandag vil eurolandenes finansministrer igjen diskutere utformingen av en ny hjelpepakke til Hellas, som skal inndemme krisen, før den løper løpsk og sprer seg til andre land.
Ny modell ikke ferdig
Men det er fortsatt store uenigheter om, hvordan banker som har penger i klemme i greske statsobligasjoner, skal inndras i en ny hjelpepakke.
De siste ukenes arbeid med å finne en modell, hvor bankene frivillig kan utsette tilbakebetalingen av greske statsobligasjoner eller få dem byttet til om ny, har ikke gitt noe resultat.
Derfor ventes det ikke noen endelig enighet om en hjelpepakke på mandags møte.