• Laster aksjedata...

Lån er en stor del av den globale økonomien fra banker og personer som opererer innenfor lånesektoren. Lån gir forbrukere og bedrifter en  økonomisk slagkraft til å kjøpe eller ta finansiell risiko med penger som de ennå ikke egentlig har i deres eie. Banker oppmuntrer til gründervirksomhet, noe som har gjort Norge til en økonomisk drivkraft opp gjennom årene. Selv med de negative konsekvenser som kan komme ut av dårlige eller for mange lån, kan lån også spille en avgjørende rolle i landets økonomi.

For de fleste husholdninger er det praktisk talt umulig å eie et hjem uten et boliglån. Det vil bety at svært, svært mange nordmenn har et boliglån på ”samvittigheten” i løpet av livet. De fleste av dem har det veldig lenge.

Typiske nordiske husholdninger har ikke de pengene til å betale for en bolig på forhånd og trenger finansnæringen til å forskuddsbetale for sine hjem. De fleste økonomiske eksperter er generelt enige om at lån som forbrukslån uten sikkerhet skal kun brukes i enkelte situasjoner og bare dersom en forbruker er i stand til å betale tilbake lånet i den nedbetalingstiden som er satt.

Noen ganger ser man seg nødt til å ta opp forbrukslån når man skal kjøpe enkelte ting – så enkelt er det. I disse tilfellene er det best å sammenligne priser, tjenester og avgifter for å få det beste lånet. Hvis det er mulig kan man prøve andre veier for økonomisk hjelp før man tyr til et slikt lån, men det er som regel enkelt og greit å søke om forbrukslån på internett.

Boliglån, forbrukslån og billån – alle er blitt en stor del av det norske samfunnet. Det er knapt en nordmann som fyller 25 år uten å ha tatt opp en eller annen form for lån, noe som sier litt om hvordan samfunnet vårt er bygget opp. Bankene tjener godt, og flere og flere blir interessert i rentenivået når det dukker opp på TV2 Nyhetene.

Lån er blitt en del av den norske hverdagen, og kommer til å være det i mange år fremover.