• Laster aksjedata...

Når du skal ta opp et lån, så må du ta hensyn til en del begreper som regulerer hvor nyttig dette lånet er rent økonomisk. Rente er en slik ting. Tilbakebetalingstid er en annen.

Rente er den prosentsatsen av lånebeløpet som du må regne med å betale tilbake til banken for å få lov til å låne penger hos akkurat den banken. Og renten er veldig forskjellig på de ulike lånetypene (forbrukslån, billån og huslån feks).

På forbrukslån ligger renten noe høyere enn på billån, rett og slett fordi du ikke har noe å sette i sikkerhet – og at det ikke er noe krav til hva du bruker pengene til. På slike lån må man regne med å betale litt penger for å få låne.

Har du også en bank der du samler alle lånene dine, så vil du være i stand til å forhandle med banken når du skal ta opp større lån. Det viser seg at lojalitet er noe av det banken setter aller høyest når de skal vurdere lån – i tillegg til at man har et plettfritt ark med betalingsanmerkninger naturligvis.

Nominell er vel den andre du tenker på, og de vil vel si 9.23% nominell rente og 12,33% effektiv. Det er den effektive renten som er viktig, den inkludere alle avgifter og bonus du må betale mens nominell rente er den renten du må betale for det du i utgangspunktet skulle låne.