• Laster aksjedata...

Som student har man trang økonomi – i hvert fall i de aller fleste tilfeller. Mat og drikke samt hyppige byturer er alle drøye kostnader, men den aller verste kostnaden for de aller fleste er boligprisene på leiemarkedet.

Skal man leie en bolig midt i Oslo sentrum, så må man fort ut med 6000 kroner for et helt OK rom. Og studielånet hver månede for vanlige studenter i Norge ligger på 6800 norske kroner.

Det sier seg selv at dette ikke går for de aller fleste, og mange ser da på muligheten for å kjøpe bolig i stedet for å leie. For det er ingen tvil om at det å leie leilighet er veldig lite gunstig løsning på lang sikt – begrepet ”kaste penger ut av vinduet” har sjelden passet bedre enn til dette fenomenet.

Men tilbake til kjøp av bolig til student.

Lån til bolig er det ikke alle som får. Banken skal være helt sikker på at de får tilbake de pengene som de har lånt ut, noe som kan være et stort problem med studenter som ikke har annet å skilte med finansieringsmessig enn et stort studielån.

Derfor blir man som regel nødt til å be mor eller far om penger før man kjøper bolig som student. At det er en lønnsom investering både for dem og deg er det vel liten tvil om, men det er ikke alltid så enkelt man kan gjøre det til en hver tid.

For det første er foreldrene dine nødt til å ha penger nok til å betale en helt ny leilighet for deg. Og for det andre blir man nødt til å engasjere seg i boligmarkedet i den byen man studerer i – noe som kan være tidkrevende og stressende med tanke på at man kanskje allerede er godt i gang med studiene.

Men jeg vil anbefale deg å ta kontakt med enten èn eller flere banker for å høre hvordan du ligger an i forhold til boliglån. De fleste studenter vil nok få det samme svare; nemlig at man skal være betalingsdyktig om ikke så alt for lenge for å i det hele tatt skaffe seg et lån. Og med det bør man allerede ha skaffet seg en arbeidsgiver før studiene er ferdiggjort.