• Laster aksjedata...

Det finnes mange forskjellige typer av lån, som du kan velge mellom, når du kjøper bolig. Noe som er det riktige valget for deg, avhenger bl.a. av hvor risikovilligt du er, og hvor meget sparing du har.

INNHOLD

* Hvor meget kan boligen koste?
* Kan du nøye deg med ett lån?
* Hva er brutto- og nettoytelse?
* Hvilke typer hypoteklån er det på markedet?
* Hvilke gebyr og andre kostnader er det på hypoteklån?

Hvor meget kan boligen koste?

Et budsjett over dine fast utgifter er viktig å ha, når du skal finne ut av hvor dyrt hus du har råd til å kjøpe. I din bank kan du få hjelp til å stille opp et realistisk budsjett for hvor meget du har råd til å betale i måneden. Det er ergelig å falle for en drømmebolig, som det så viser seg, at du slett ikke har råd til, når du får kikket nærmere på økonomien.

Kanskje tror du at du saktens kan leve billigt i det daglige. Men før du kjøper et hus, som er litt for dyrt, er det en god ide å prøve om du også i virkeligheten kan holde ut å skulle spare på utgiftene i det daglige. Prøv f.eks. i et halvt år å leve for et mindre beløp, enn du har til rådighet nå. Så kan du overbevise både deg selv og banken om at det ikke er noe problem for deg å skru ned forbruket.

Det er også en god ide å overveie hvordan din situasjonen vil være litt i fremtiden. Har du f.eks. planer om å gå på foreldrepermisjon, vil du gjerne ha mulighet for å sette arbeidstiden litt ned eller å dra på en lengre reise? I så fall skal du sørge for at det er tatt høyde for det i budsjettet, f.eks. vet at det er satt penger av til sparing.

Husk også å sette penger av til løpende vedlikehold av huset og kanskje også til større istandsettingsprosjekt.
En tommelfingerregel

Det er de færreste av oss, som har mulighet for å gå ut og kjøpe et hus kontant. Langt de fleste boligeierne låner penger til å kjøpe bolig for.

Hvis du skal låne hele beløpet til boligen din, har du som tommelfingerregel råd til å kjøpe en bolig med en kontantpris på mellom 3 og 3,5 ganger din husstands årsinntekt. Har husstanden en årsinntekt på under 500.000 kr., bør du nøye seg med å gange med 3, da de fast utgiftene utgjør en relativ stor andel av inntekten.

Eksempel:

* Er husstandssinntekten på cirka 500.000 kr., kan du kjøpe et hus til 1,5 mill. kr.
* Er husstandssinntekten på 1,5 mill. kr., kan du kjøpe et hus til cirka 5 mill. kr.

Tommelfingerregelen gjelder ikke, hvis du har annen gjeld eller et særlig stort forbruk. Har du til gjengjeld sparing eller friverdi i din nåværende bolig, kan du ved hjelp av disse midlene få råd til et hus med en høyere kontantpris. Når du benytter deg av tommelfingerregelen, skal du være oppmerksom på at renten har betydning for hvor dyrt det er å låne pengen – jo høyere renten er, jo dyrere er det å låne en million.