• Laster aksjedata...

Denne artikkelen er skrevet av en person som har lyst til å advare andre mot de finansielle problemene du kan møte ved å ikke være klar over at slike situasjoner kan oppstå.

Nylig mistet jeg nesten jobben min. Det er grunn av en nedtrappingen i den bedriften jeg jobber i , og at vi møtte ganske harde tider i markedet vi opererer i. Heldigvis fikk jeg tillit fra den overordnede og jeg klarer å beholde jobben min nå.. Jeg ønsker å snakke om hva som er min backup-plan hvis jeg skulle virkelig miste jobben min. For det fikk meg virkelig til å tenke.

Da jeg fikk nyheten om at jeg vil miste jobben min var det første jeg kan tenke på hvordan jeg kommer til å betale regninger, og daglige utgifter som lån til bolig, forsikring, kredittkort etc. Heldigvis fra tid til annen, hadde jeg lit sparepenger til slike nødstilfeller. Jeg regnet med at jeg kan leve uten jobb i minst 6 måneder. Det fikk meg til å føle meg litt lettere, uten at det helt betrygget meg. Jeg bor heldigvis i et av verdens beste land å bo i, med en ordning for folk som mister jobben sin slik at man skal klare seg økonomisk. Og ut over litt penger å sparekonto har jeg noen penger i aksjemarkedet og i diverse aksjefond.

Jeg har også noen penger på diverse lånekontoer, som huslånkontoen. Jeg har en ordning som gjør at jeg vil dytte penger inn der hver månede, noe som igjen vil redusere lånerenten. Men jeg kan fortsatt ta ut ekstra penger når som helst hvis jeg trenger det. Jeg tror dette er en veldig god funksjon. Hver måned skal jeg betale ekstra penger til lånekontoen min på bolig slik at jeg får en ekstra ”buffer” en plass der ingen regner med å ha noe særlig til disponible penger.

Så til nå, har jeg en anstendig sum penger på den kontoen i tillegg til andre kontoer. Samtidig hjelper det å redusere renten på mitt boliglån om jeg skal være skikkelig ille ute økonomisk.

I dag er de fleste av folks økonomiske situasjoner slik at det ikke engang vil tillate dem å leve èn enkelt måned hvis de mister jobben. Nordmenn er verstinger på det å spare penger i trygge omgivelser, noe finanskrisen var et levende eksempel på. Utrolig mange som tidligere var rike mistet en hel del penger som følge av finanskrisen, Det er først når du har mistet jobben at du vet hvor tøft det er.

Mitt tips; spar så mye penger som mulig om du er i arbeid som kan sette deg i en faresituasjon. Jobber du i trygge omgivelser slik som i NRK, Veivesenet (alle jobber som gis penger fra statlige hold) trenger du ikke bekymre deg så alt for mye. Men pass på økonomien fortsatt.