• Laster aksjedata...

Hvilke muligheter er det, når du skal låne penger til forbruk?
Se deg godt for i pengejungelen, før du finansierer din nye bil eller julegavene for lånt penger. Det vrimler med lånetilbud, og jo lettere, det er å låne, jo dyrt er det som regel også.
Når du sammenligner lån, så lag godt øye med ÅOP, som er de årlige kostnadene i prosent. ÅOP angir det du betaler for å låne pengene – ikke bare renter, men også stiftelsesproveny og gebyrer.
Ofte kan det betale seg å avlagt banken et besøk – kan du ikke få et forbrukslån, så er en kassakreditt ofte billigere enn lån formidlet gjennom butikkene.
Kassakreditt
* En kassakreditt er en lett og fleksibel måte å låne til spontane og uforutsette utgifter, men pass på: Renten er høy. Men betaler et engangsbeløp til banken for å få opprettet en kassakreditt og betaler løpende renter av det, men låner. Til gjengjeld får man også renter av det, som står på kontoen din. Renten ligger typisk på 8-12 prosent. Ved noen lån betaler man en lavere rente, hvis man skylder under et viss beløp og en høyere rente, hvis trekket på kassakreditten blir større.
Forbrukslån
* Et forbrukslån tar opp man i banken til en fornuftig rente sammenlignet med f.eks. blankolån. Ofte ligger renten på 7-10 prosent, og man får en avdragsordning, så man betaler lånet av over en årrekke. Likevel fravelge mange unge banken og kjøper i stedet forbruksgoder via et Magasin-kort eller andre kjøpekort, fordi de ikke tror at banken vil gi dem kreditt. Ofte er banken likevel til å tale med.
* Et godt råd er dessuten å undersøke hva forskjellige banker tar for å låne deg penger. Internettbanker kan være et billig alternativ til f.eks. Nordea og Danske Bank. På www.mybanker.dk kan man sammenligne bankenes rentenivå og gebyrer.
SU-lån
* Et SU-lån er et lån, man tar opp, mens man studerer, og som man først skal betale av på, når studietiden er der borte. Renten er på vel 4 prosent, og man betaler heller ikke renter i studietiden. Når man er i gang med de siste 12 månedene av en videregående utdannelse og ikke har flere SU-klipp tilbake, kan man ta et såkalt sluttlån.
* Renten på sluttlånet er den samme som på SU-lånet. Ønsker man å vente med å tilbakebetale lånet sitt, inntil man er kommet i fast arbeid, kan dette også la seg gjøre. Tilbakebetaling av lånet skal senest bli begynt på et år etter endte studietid.
Blankolån
* Et blankolån eller kontantlån, som det også kalles, er et lån, som ikke er tilknyttet kjøpe- eller kontokort, og hvor det ikke stilles sikkerhet for lånet. Man kan slik med få klikk på musa eller en telefonoppringning få et lån på 50.000 kroner uten å skulle fortelle hva pengene skal bli brukt til. Det er lett og bekvemt, men til gjengjeld også dyrt. De årlige rentekostnadene overstiger ofte 20 prosent. Disse lån kan bli fått online og til og med via sms.
Kjøpekort
AcceptCard, IKEA-konto, Magasin-kort osv.
* Mange unge går utenom bankene, når de vil låne til forbruk. I stedet låner de pengene i de forretningene hvor de kjøper forbruksvarene sine f.eks. tøy, sko eller datamaskin. Det er en lett måte å låne penger på men alt for dyrt. Ofte er renten over 20 prosent, så pass på.