• Laster aksjedata...

Spørsmål:
Har bestilt  meg en ny lcd tv ifra Netshop.no på mitt eget navn.
Jeg bor på hybel så jeg er ikke noe særlig keen på å betale noe tv lisens. Jeg kommer til å bruke tv’n mest til å se film via pc’n og bruke ei bordantenne til å se litt tv.
Men kommer Netshop til å si ifra til nrk at jeg har kjøpt tv hos dem, sånn at nrk sender meg et krav om NRK-lisens?
Noen som vet om det  funker at jeg får muttern til å ringe dem å si at det er hun som bruker tv’n siden hun allerede betaler TV-lisens?
Svar:
Så lenge du bor borte fra foreldrene dine er du nødt til å betale lisens. Det har lite og ingen ting å si at de du bor hos allerede betaler, eller foreldrene dine hjemme betaler lisens.
Så lenge TVen din har en tuner er du nødt til å betale lisens, siden du da potensielt kan ta inn NRK. NRK bryr seg overhodet ikke om at du ikke ser på kanalen, de er bare ute etter pengene dine. Men sånn er den økonomiske ordningen i Norge, og det er noe man bare må akseptere om man skal bo her og bruke de godene som staten legger til rette for.
Et TV-kort til PCen inneholder blant annet en tuner, så om du har et slikt kort skal du i teorien betale lisens. Greia her er at de færreste butikker melder fra om salg av TV-kort, så du kan lett komme deg unna om dette er noe du ønsker. Vi anbefaler å holde seg på den riktige siden av loven.
Hvis hybelen du bor i ikke er offentlig registrert har du en fordel. Her jeg bor er ikke hybelen registrert, men den fungerer allikavel som en hybel. Så i teorien skulle jeg ha betalt lisens, men NRK har ingen oversikt om at det bor hybelboere i dette huset.
Det er en rekke ting du kan gjøre for å unnslippe lisensen. Som tidligere nevnt her kan du late som du selger tven din på finn.no, for så å sette annonsen som solgt og melde fra til NRK. Du kan også være føre var, og rett og slett kjøpe TVen i dine foreldres eller noen andres navn. Bare husk at garanti da vil stå på dem.
Hvis du uansett ikke ser på TV kan du rett og slett få avinstallert tuneren. Dette er noe de fleste TVreparatører kan gjøre for deg, jeg er dog usikker på hvor mye det vil koste. Det er litt penger å spare på å lure seg unna NRK-lisensen, men det strafferettslige vil mest sannsynlig gi deg såpass store ulemper at det ikke er verdt det.
Ta kontakt med NRK om det er noe du lurer på, eller legg igjen en kommentar under denne artikkelen.