• Laster aksjedata...

Offentliggjort 12.07.11 kl. 06:43
Republikanerne og demokratene kan ikke bli enige om en plan som skal avverge økonomisk kollaps i USA.
Heller ikke mandag klarte USAs president, Barack Obama, og lederne i Kongressen å nå til enighet om en avtale som skal avverge en økonomisk katastrofe i landet.
Etter halvannen times forhandlinger måtte partene innse at de ikke kunne nå til enighet, og de gikk derfor hver til sitt. De ble enige om imidlertid om å møtes igjen tirsdag for tredje dag i strekker.
tidligere på dagen hadde Barack Obama appellert til både demokrater og republikanere om at det er på tide å bringe ofre.
– Hvis ikke nå, så når?, sa han.
Krisen dreier seg om USAs gjeldstak. Som det er nå, må gjelden ikke overstige 14.294 milliarder dollar.
Tett på grensen
Men gjelden er tett på å overskride den grensen, og finansminister Timothy Geithner har advart om at USA løper tørr for penger og ikke vil kunne betale regningene sine 2. august, hvis det ikke er laget en avtale som sikrer flere penger i kassen.
Hvis det ikke nås en avtale innen da, og den offentlige gjelden stiger til mer enn det tillatte, forutser eksperter at det vil sende sjokkbølger gjennom verdensøkonomien.
For å kunne overholde gjeldstaket anslås det at det skal finnes minst 2000 milliarder dollar.
Dem vil republikanerne finne ved besparelser i det offentlige, mens demokratene vil finne dem i en kombinasjon av besparelser og skattestigninger til de riggene.
Skattestigninger er republikanerne inderlig imot, og demokratene er likeså intense motstandere av store besparelser på det sosiale området.
Barack Obama forsøker å produsere seg selv som mannen i midten som forsøker å oppnå et – om enn smertelig – kompromiss.
– Jeg er klart til å takle betydelig kritikk fra mitt eget parti, hvis det kan bety at noe blir gjort med saken, sa Obama forut for mandags forhandlinger.
– Og jeg mener derfor at motparten bør være villig til det samme, hvis de mener det, de sier, fortsatte presidenten.