• Laster aksjedata...

Ingen liker regler. Men vi må alle innse at hvis vi ikke følger trafikkreglene og stopper ved rødt lys vil våre trafikkerte gater bli et eneste stort kaos. Hvis du ønsker å ha et vellykket personlig budsjett, må du følge reglene (i dette tilfellet èn enkel regel).

Mange tror at det er mange regler å følge når du skal sette opp et personlig budsjett. Noen folk tror at man må arbeide på budsjettet hver dag, og holde styr på hver krone du bruker – ellers vil ikke budsjettet fungere. De fleste overvurderer altså arbeidsmengden som er knyttet til et personlig budsjett.

De fleste mener også at å budsjettere er vanskelig. De tror du trenger å være en regnskapsfører eller utdannet økonom for å kunne skape og opprettholde et personlig budsjett. Feil igjen.

Budsjetter kan være mye arbeid, men de trenger ikke å være det hvis du følger en regel som går ut på å holde det enkelt. Ja, som mange ting i livet gjelder det å simplifisere også når du skal sette opp et budsjett for deg selv.

Ikke prøv å lage en komplisert serie av koblede regneark med fancy grafer og tabeller. Ikke prøv å mestre de mest kompliserte personlige budsjetteringsprogramvarene du kan få tak i på internett. Ikke tro at du må gå på skole og studere bokføring og regnskap for å få et budsjett som fungerer for deg. Hold det enkelt.

Start med et blankt ark, eller et tomt regneark, og lag en liste over hva du bruker penger på hver måned. En enkel liste.

De fleste kan ikke engang lage en liste over hva de bruker hver måned fordi de ikke aner hva de bruker pengene sine på. Ikke noe problem. Hold det enkelt. Ta en blyant og et stykke papir, og bær dem med deg overalt i hverdagen. Når du bruker penger skal du skrive det ned. På slutten av en vanlig uke vil du ha en god ide om hvor du bruker pengene dine og hva du bruker det på.

Deretter kan du lage et månedlig budsjett. Om du får penger (lønn/studiestipend) hver månede, så lager du et månedlig budsjett. Og med ukentlig; det samme. Ikke gjør ting vanskeligere enn det er.

Deretter lage en plan for hvordan du vil bruke hver lønnsslipp eller stipend. Det er mye enklere å bestemme hvordan du vil bruke pengene denne uken enn det er å prøve å budsjettere for de neste seks månedene. Du aner jo ikke om du har lyst på litt dyrere middag eller en ferietur om tre-fire måneder frem i tid, gjør du?

Les den setningen igjen: lage en plan for hvordan du vil bruke pengene dine. Det er den eneste grunnen for å lage et budsjett. Ved å holde styr på hvor pengene går kan du lage en plan for å bruke pengene der du ønsker å bruke dem.

Dersom du holder det enkelt og disiplinert vil budsjettet bli en suksess. Og husk; hvis du ikke følger denne enkle regelen vil din personlige økonomi være et rot og du kunne ende opp som personlig konkurs.

Sett i gang med et personlig budsjett i dag. Det lønner seg.