• Laster aksjedata...

Spørsmål:

Jeg satt på skolen i dag og i kjedsomhet nevnte jeg på tull hvor kult det hadde vært å hatt en egen pølsebod og jobbet på i sommer, blant annet ved å selge is, brus, aviser og kanskje pølser til de uttallige båtturistene som besøker øya vår hver eneste sommer.

Etterhvert begynte jeg å leke med tanken på å faktisk gjennomføre det og tok turen innom finn.no. Der kom jeg egentlig frem til at det ville bli en nokså dyr affære å kjøpe en salgsvogn til 30-40 000 uten å vite om dette ville gå.

Så kom jeg plutselig på at nede i gjestehavna finnes det en lite hus eller bod som faktisk er bygget til nettopp dette, men som aldri har vært i bruk. Uten å vite helt sikkert hvem som hadde ansvaret for boden sendte jeg like godt en mail til ordføreren i kommunen for å høre hva han syntes om idèen og om han trodde den var gjennomførbar.

Ettersom sentrum i kommunen har blitt svært søvnig og forbigått av de mindre stedene i kommunen når det gjelder det meste har nylig ordføreren og de andre politikerene blitt enige om å gjøre sentrum i kommunen mer synlig i årene fremover. Derfor ble ordføreren svært begeistret da han fikk mail fra meg og sa fra med en gang at «Dette her må vi få til.»

Så nå sitter jeg her da, med en ide om en liten pølsebod, uten så alt for mye peiling og skal snart møte ordføreren og diskutere hvordan vi skal få gjennomført dette. Så da kunne jeg gjerne trengt noen tips fra dere. Ettersom jeg egentlig ikke trodde at han ville være så ivrig med å få dette til har jeg egentlig ikke tenkt så langt når det gjelder gjennomføringen.

Tanken er å selge aviser, is og brus i første omgang, for så å muligens kanskje innføre noe lettvint varm mat om det lar seg gjøre. Noen som har gjort noe lignende før? Noen som har tips om hva vi bør selge som vi kan tjene noen kroner på? Noen som i det hele tatt tror dette vil la seg gjennomføre?

Håper på gode råd!

Svar:

Hørtes ut som et spennende prosjekt.

Syns det hørtes lurt ut å begynne i det små, og når du har følt litt på etterspørselen kan du tilby flere varer.

Om du tror det er marked for å få denne pølseboden i overskudd så er det noe du bør prøve, men husk at det kan slå feil vei.

Du bør sette deg opp ett budget hvor du ser hvor mye det koster med leie, innkjøp av varer, strøm, etc. for å deretter finne ut hvor du skal kjøpe varene.

Vet ikke om det er mulig å få støtte til noe slik, men kanskje ordføreren vil hjelpe deg i gang, eller om det er kommunen som eier boden så får du vel en god deal på leie.

Det er ikke riskfritt siden du må bruke dine egne penger som startkapital, men jeg skal krysse fingere for deg.

Ligger det kiosker i nærheten? I såfall er det rimelig dristig gjort å konkurrere mot «kjedepølsene». Men med et bredt utvalg av gode og spesielle pølser, f.eks. røde danske pølser så øker sjansene.

Hvis du skal det, så bør du satse på: «Lokale pølser fra slakter’n, med eget og friskt spesialtilbehør». Da kan du markedsføre det som lokalt, (organisk), og sunt. Det har mer sjarm, men pass opp! Folk er rimelig opptatt av hygienen, så sørg for at alt ser ship-shape ut.

Hvor mange kommer i land, og ikke minst: Hvorfor kommer de i land?

Hvis båtfolket kommer til byen for å gå på resturant der de skal ete, så er selvsagt en pølsebod overflødig.

Hvis de kommer for å drekka, for så å ete fyllepølse på natta, så er du inne på noe. Du burde ikke overpopulere den vesle kiosken din med varer, for da kan du brenne inne med dem, i tillegg bør du være selektiv med varetypene. Feks: Sjokolade smelter, sjokoladekake går ut på dato, så pass på å ikke ha slike ting i ei bu uten air condition.

Jeg synes potetforslaget er godt. Dersom det er sultne fyllegjester, så kan du glatt selge ei bakt potet for 50-75 kr + 25-30 kr for brus. Ta en 100 eller 90 totalt, så slipper du masse veksel og rot. (Da sier det seg selv at du vil tjene rimelig godt med penger)

Hvis du skal ha aviser, så må du ha retur osv, og det krever ekstra innsats, til liten fortjeneste. Her hadde jeg personlig styrt langt unna.

Jeg ville prioritert det enkelt og uten kassaapparat. Ved å gjøre alt simpelt, og med runde summer, så forenkler du all administrasjon betraktelig.

Som rema1000 sier: Det enkleste er ofte det beste.