• Laster aksjedata...

Spørsmål:
Hei. kjøpte en 4-hjuler ATV fra en bekjent av en kompis. Jeg lurer rett og slett her på om jeg har reklamasjonsrett i og med at dette er et privat kjøp.
4-hjuleren er av typen kinesisk import – altså ikke så veldig god kvalitet. Ting begynte å gå i stykker allerede etter par dager. Fikset småfeil selv underveis men til slutt ble det for mye å fikse, og jeg gikk lei. den Jeg fikk etter hvert telefon fra han jeg kjøpte den av der han spurte om jeg ville at han skulle ta den med dit hvor han kjøpte den og reklamere på den.
Da jeg nærmest hadde gitt opp hele ATV-en fant jeg ut at han fikk heller prøve å reklamere på den, da det var mulig jeg fikk igjen noe penger.
Han fortalte at firmaet han importerte fra hadde gått konkurs så det kunne ta litt tid, og nå har det gått over 1 år og sist jeg snakka med han. Deretter sa han nylig til meg at det fort kunne gå 2 år til før saken ble ferdig. Jeg syntes det er kjipt å ha kjøpt noe og ikke kunne bruke det eller å få noe penger tilbake.
Vi hadde ingen kontrakt på kjøpet. Bare en muntlig avtale om pris, og en avtale om at han nå sist skulle prøve å reklamere på den. 4-hjuleren er kjøpt av meg som privatperson, fra han som privatperson.
Denne 4-hjuleren har han importert fra Danmark, der firmaet han kjøpte den fra gikk konkurs. Dette er forklaringen hans på hvorfor det tar så lang tid før jeg kan få pengene mine.
Jeg føler at han «utsetter» dette i håp om at jeg skal glemme hele greiene,i og med at han er vanskelig å få tak i, og vanskelig å få noen konkrete svar fra han.
Noen forslag til hva jeg kan gjøre med tanke på penger? Hvilke lover og regler er det som gjelder i en slik sak? Noen jeg kan ta kontakt med som kan hjelpe?
Svar:
Kjøpsloven kommer til anvendelse, men det eneste vilkåret er ikke tiden som har gått. Dette er en innviklet sak.
Saken vil aldri komme til forbrukerombudet eller forbrukertvistombudet slik det er nevnt over her da ingen av partene i tvisten er forbrukere (jfr. fkjl. § 1).
Dette er en kjøpsrettslig problemstilling, ikke avtalerettslig. Det eneste derfra er selvfølgelig Kong Chrisitan den Femtes lov fra 1687 om at avtaler skal holdes uansett hvordan de er inngått.
Dessverre tror jeg du skal se langt etter pengene dine her, hvis ikke vennen din er en ærlig kar og gir deg de. Det lønner seg alltid å få skriftlig kontrakt. Dette gjør saken din sterkere uansett.