• Laster aksjedata...

Privat lån var i gamle dager typisk når man gikk i sin bank og forhørte seg om mulighetene for å låne penger til private formål. Det kunne f.eks. være i form av en kassakreditt eller et forbrukslån.
I dag bombarderes man på det nærmeste med muligheter for finansiering til private formål. Enhver butikk kan hjelpe med avdragsordninger på selv mindre beløp. Så med andre ord er det nesten umulig ikke å falle over inntil flere tilbud daglig.
Nettet er ett av de stedene hvor konkurranse blant låne formidlerne er virkelig hard og all forsøker seg etter beste evne å tilby de billigste lånene – eller f.eks. gå etter en spesifikk kundegruppe som har vanskelig ved å låne penger andre steder – f.eks. forbrukere som er registrert som dårlige betaler og er endt i RKI register.
Ut fra et forbrukermessig synspunkt er det selvfølgelig en fordel med konkurranse og gidder man shoppe litt rund og sammenligne de årlige kostnadene i prosent (effektiv rente), er det en god mulighet for å kunne spare helt opp mot 50 % på sine rente kostnader.
Ulempen er selvfølgelig for dem som ikke burde overveie å låne mer. De fristes lett over evne med tilbud om svar innen kort tid og pengene overført til ens konto i løpet av et par dager «uten at banken trenger å vite noe».
Her kan det vise seg å være skruen uten ende, hvor det ene lånet avløser det annet og hvor man til sist betaler av på andre lån ved å ta opp ny.
Den raske måten å låne penger på online er selvfølgelig en fordel for de fleste, men da man som regel ikke blir tilbud noen som helst form for rådgivning er det helt opp til den som skal låne penger om det er en fornuftig disposisjon.
Utover de mange online lånemuligheter opplever man også i stigende grad at forskjellige web baserte butikker tilbyr finansiering av de produktene som tilbyr – så man på den måten kan få seg en ny TV eller nye hvitevarer og bare betale få hundre kroner pr. md.
Har man ikke like kontantene kan slike tilbud jo virke særdeles fristende, hvor selvfølgelig kan man greie å nedbetale et par hundre hver måned.
Men regner man litt på det får man i løpet av hele avdrags periode lov til at tilbake betale varas pris helt opp til 3- 4 ganger. Så en vaskemaskin til 2.500 Kr.. kommer kanskje til å koste en 6-7.000 Kr.. før man er ferdig med å nedbetale.
En annen ting er levetiden på de ting man velger å få finansiert via en eller annen form for privat lån. La oss bli eksemplet med vaskemaskinen igjen – la oss anta at det er snakk om en familie på 4 personer, så blir vaskemaskinen brukt flere ganger ukentlig. Er man så 5-6 år om å nedbetale gjelden og vaskemaskinen er slitt opp i løpet av 3-4 år, har man altså flere år hvor man betaler av på noe som for lengst er gått av ved døden.
Forbrukslån er generelt et dyrere enn andre typer lån – f.eks. en kassakreditt. Så hvis man er på utkikk etter et privat lån er det en god ide å se om det ikke bedre kan betale seg med en kassakreditt gjennom banken.