• Laster aksjedata...

Et lånetilbud tilbys etter hvert overalt hvor det handles. Uansett om man handler i en butikk eller på nettet tilbys det lån til private forbruksgoder.

Selv varer til få tusentall kroner kan man få finansiert så uansett om man skal kjøpe en støvsuger eller et enorme stereoanlegg er det ofte flere forskjellige finansieringsformer å velge imellom.

I butikkene kan man fylle ut en lånesøknad som fylles ut online eller fakses inn – og allerede innen få minutter får man å vite om man er godkjent – og før man får sett seg om, har man forlatt butikken med en eller annen vare under armen.

I gamle dager var det bankene som satt på makten når talen falt på et billig lån, men både butikker og finansieringsselskap har fått øynene opp for folks ønske om raske kjøp på kreditt.

Man kan kanskje si at det er en fordel for forbrukerne at de får et raskt svar og unngår bøjlet med å skulle kontakte sin eget bank.

Baksiden av medaljen er selvfølgelig at de kjappe privatlån ofte viser seg å være en dyr fornøyelse.

I de fleste tilfellene oppnår butikken en utmerket provisjon når de formidler en låneavtale – og det skal ikke mye fantasi til å forestille seg at det er lettere å overbevise en kunde om at et par hundre kroner om måneden ikke velter budsjettet.

Men som man sier – mange bekker små… et par hundre kroner over f.eks. 72 måneder blir ganske mange penger.

Men hva er det så man som forbruker skal se etter? En av de tingene som skal fremgå av det finansierings forslag man mottar tilbud på, er det årlige kostnader i prosent – det kan være gjemt et stykke inne i de mange betingelsene, men det skal altså fremgå.

Ved denne typen av privat lån er det ikke ualminnelig å finne en effektiv rente på 25-30 % og så skal det ikke mye hoderegning til, for å finne ut av at det blir dyrt å låne selv små beløp i en kortere periode.

Ofte er det dessverre impulskjøp som får folk til å velge å låne penger på denne måten, men hvis man bruker litt tid på å orientere seg f.eks. på nettet vil man uten tvil kunne spare riktig mange penger på årsbasis i form av lavere rente utgifter.

En annen måte å sikre seg at man kan slå til hvis man faller over ett eller annet godt tilbud i en butikk, er å få opprettet seg en kassakreditt i sin bank – på den måten får man ofte en rente som bare er 7-12 % i effektiv rente – eller sagt på en annen måte – man kan spare på mot 70 % på sine årlige rentekostnader.

Ønsker man ikke å inndra sin bank er det inntil flere alternative lånemuligheter – alt man trenger, er å søke litt på internett og sammenligne de forskjellige tilbudene. Typisk får man svar innen kort tid – og for de fleste vil det være et langt billigere lån-alternativ hvis man overveier å få etablert et billig lån – så bruk litt tid online og spar atskillige tusentall kroner på årsbasis.