• Laster aksjedata...

Er du redd for å ta opp forbrukslån, eller har du dine tvil om at dette er noe for deg? Vi opplyser deg om farene og fordelene ved forbrukslån, i tillegg til at vi veileder deg til hvilke forbrukslån du bør ta opp – og hvilke du bør holde deg langt unna.

Et forbrukslån er kort fortalt et lån du får av en bank som gir deg penger til akkurat det du har lyst å bruke de på. Om du trenger nye hvitevarer, et avbrekk fra hverdagen i form av ferie eller rett og slett trenger penger til husleie – ja, da er forbrukslån det mest gunstige alternativet.

Men det finnes også noen farer ved å ta opp forbrukslån. Når du søker om lån uten å sette noen ting i sikkerhet, så er banken nødt til å ha en litt høyere rente enn om du for eksempel har mulighet til å sette bolig eller bil til dispensasjon dersom lånet ikke kan betales ned. Og er du ikke disiplinert nok til å betale de avdragene du har blitt satt til å betale, så kan du få ganske høye renter – men dette kun om du ikke følger de retningslinjene som blir satt i låneavtalen.

Spørsmålet er jo også om du trenger et forbrukslån, eller om du kan låne privat av noen du kjenner. Det er vanlig å ta opp forbrukslån med summmer fra 15,000-250,000 norske kroner, noe som er summer man kanskje vil få lånt om man har noen rike onkler, foreldre eller venner. Se alltid på privat lån som et alternativ, men det er naturligvis mye enklere å fylle ut et online søknadsskjema og sende i vei søknaden enn å spørre venner om penger hele tiden.

En annen fare ved å låne penger hele tiden, og dette gjelder ikke kun forbrukslån, er at du blir vandt til å leve på kreditt – eller såkalte kunstige penger. Om du tar opp lån etter lån uten helt å ha noen mål og mening rundt nedbetaling av pengene, så vil du møte en ganske hard virkelighet etter en stund når kreditorene og bankene sier nei til refinansiering.

Forbrukslån passer best for deg som:

– Har en stabil inntekt.
– Ønsker noen nye materielle goder uten helt å ha finansene til det akkurat nå.
– Skal nedbetale gammel gjeld og erstatte med lån i en ny bank.
– Ikke er av typen som lett kan finne på å leve på kunstig finansiering i år etter år.