• Laster aksjedata...

Forsikringsselskapene har erstattet cirka 40 000 stjålne og ødelagte mobiltelefoner hittil i år, og skader for millioner har skjedd i skoletiden. 

– Mange skoleelever får mobiltelefonene ødelagt, mistet, glemt eller stjålet. Skademeldingene for mobiltelefoner viser en eventyrlig variasjon, sier Bjarne Rysstad, som er kommunikasjonssjef i Gjensidige. De forventer at den økende mobilbruken i skolen vil føre til stadig flere skademeldinger.

Gjensidige har alene betalt ut cirka 20 millioner kroner i erstatning for mobiltelefoner så langt i år, flere millioner av disse gjelder saker knyttet til skoletiden.

I Danmark har 6 av 10 barn mobiltelefon med på skolen, viser tall fra Gjensidige i Danmark. Det er sikkert minst like stor andel i Norge. 4 av 10 i Danmark mener det er ok å ha med mobilen i undervisningen, men kun hvis den brukes til noe faglig, og 3 av 10 mener at mobilen bør legges i et avlåst skap i skoletiden.

Mobilhotell trygt 

Mange av skolene i Norge der elevene nektes å bruke mobil, har skaffet sikre skap der elevene  leverer inn mobilen når de kommer om morgenen.

– For de som velger å ha en mobilfri skole, er dette et godt tiltak for å unngå tyveri og annet, og mye bedre enn at mobilen ligger stuvet ned i skolesekken, sier Rysstad.

Deksel hjelper

Den vanligste skaden er at telefonen faller mot et hardt underlag. Flislagte badegulv er blant de største mobildreperne.

– Man kan enkelt redusere risikoen for denne typen skader ved å bruke et deksel. Selv de enkleste plastdekslene gir god beskyttelse. I tillegg blir telefonen mindre glatt, slik at den ikke glir så lett ut av lommen eller hånden, sier Rysstad.

Vann er en annen mobilfiende, og mange telefoner har blitt ødelagt i skolens toaletter.

Mange muligheter for erstatning

Det finnes mange forskjellige forsikringer som kan erstatte en mobiltelefon: Reiseforsikring, innboforsikring, mobilforsikring og tidsbegrensede trygghetsavtaler som man kjøper sammen med telefonen.

– Om du har krav på erstatning avhenger av hva slags forsikring du har, og hvordan skaden skjedde, sier han.

Har du mange mobiltelefoner og nettbrett i huset vil det antagelig lønne seg å utvide innboforsikringen, i stedet for å ha egen forsikring for hver enhet.